blog

Lijdt u ook aan een IT-overkill?

Supply chain

Lijdt u ook aan een IT-overkill?

Weet u waar supply chain consultants momenteel het meest werk aan hebben? Aan managers adviseren hoe ze moeten omgaan met de overkill aan IT-tools die in het verleden zijn aangeschaft.

Een groot deel van de informatietechnologie die bedrijven hebben aangeschaft, ligt ongebruikt op de plank. Dat is bekend. Bedrijven schaffen een softwarepakket aan, gaan live met de meest basale modules en schuiven die ingewikkelde planningsmodule of die vage business intelligence-tool op de lange baan.

 

Daarnaast zijn er ook veel IT-tools die wel gewoon in gebruik worden genomen, maar waarvan het nut na verloop van tijd niet duidelijk (meer) is. Vaak moeten er dan weer consultants aan te pas komen om managers te vertellen wat ze ook weer met al die software moeten.

 

Het is toch eigenlijk bizar dat consultants die eerst een mooie boterham hebben verdiend met het selecteren en implementeren van al die software, nu opnieuw een mooie boterham verdienen met adviseren hoe bedrijven met die overkill aan IT-tools moeten omgaan.

 

Een consultant die ik laatst sprak gaf hiervan een mooi voorbeeld: Hij zat bij een bedrijf dat zich had aangewend om in detail de toekomstige vraag van producten te voorspellen gebruik makend van de meest geavanceerde forecasting-tools. Na een analyse van de consultant bleek dat het bedrijf een even goede leverbetrouwbaarheid kon realiseren als er alleen op hoofdlijnen zou worden geforecast. De achterkant van een sigarendoos was hiervoor de enige noodzakelijke tool, bij wijze van spreken.

 

Veel logistiek managers hebben inmiddels zoveel systemen tot hun beschikking dat ze alle denkbare informatie met een paar muisklikken op hun scherm kunnen krijgen. Maar welke informatie hebben ze nu eigenlijk echt nodig om de supply chain te besturen en wat doen ze er mee? Dat zijn natuurlijk de wezenlijke vragen bij een IT-project.

 

Een beetje consultant zou zijn klant deze vragen natuurlijk moeten voorhouden vóórdat er nieuwe software wordt aangeschaft. Waarom zou je iets aanschaffen wat je eigenlijk niet nodig hebt?  Aan de andere kant … een beetje consultant denkt ook aan zijn eigen portemonnee en – eerlijk is eerlijk – dan heeft die het toch maar mooi slim gespeeld.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel