blog

Zorg voor flow

Supply chain

Een aantal jaren geleden was er een tv-commercial waarin arts–en in een wachtkamer zaten te wachten op de volgende patiënt. Toen zijn nummertje op het scherm verscheen, sprong de betreffende arts blij op: hij was eindelijk aan de beurt. Deze omkering van de werkelijkheid maakte mooi duidelijk waar het aan schort in de gezondheidszorg: niet de patiënt staat centraal maar de artsen en de apparatuur.

 

Het gevolg is dat patiënten op wachtlijsten staan voor elk volgend onderzoek of behandeling en zo erg veel ongebruikte tijd in de zorgketen doorbrengen. Hetzelfde geldt voor medicijnen en andere medische producten. De bestaande situatie wordt vaak verklaard vanuit een kostenoogpunt: artsen en apparatuur zijn duur, en dus moet je die maximaal inzetten.

Echter, door een logistieke bril bezien is de bestaande situatie in de gezondheidszorg zorgwekkend. Immers, sinds JIT, TQM en SCM succesvol zijn geïmplementeerd, weten we dat het sturen op een optimale flow (doorstroom van patiënten en medische producten) door een productieketen (de zorgsector) kan leiden tot een betere kwaliteit tegen lagere kosten.

Sinds het rapport ‘Sneller Beter’ van de commissie Peter Bakker uit 2004 is dit ook in de zorgsector genoegzaam bekend. Maar hoe kan het dan dat dit gedachtegoed nog volstrekt onvoldoende binnen de zorg wordt toegepast?

Een paar oorzaken lijken voor de hand te liggen. Om een flow echt goed op gang te laten komen is een relatief groot volume nodig, dus een ziekenhuis moet van een ‘job shop’ worden omgebouwd tot een ‘flow shop’. Dit kan heel goed met bijvoorbeeld een ‘straat’ voor knieoperaties. Maar het vraagt wel moeilijke keuzes over wat wel en wat niet aan te bieden als ziekenhuis.

Misschien spelen andere, meer zachte, factoren als ‘de zorg is toch geen fabriek’ wel een nog belangrijker rol. Maar om er echt achter te komen wat de ziekenhuizen weerhoudt om daadwerkelijk te gaan zorgen voor flow, gaan we het ze vragen. Binnenkort organiseert Tempo-Team samen met Auxilia een aantal rondetafelgesprekken met ziekenhuisdirecteuren over dit thema.

Ik hou u op de hoogte.

Reageer op dit artikel