blog

Ken uw opportunity kosten!

Supply chain

Ken uw opportunity kosten!
Ken uw opportunity kosten!

Natuurlijk is investeren in een goed passend ERP-systeem kostbaar! Maar realiseert u zich dat onvoldoende investeren in bedrijfssoftware wel ‘ns duurder kan uitvallen? Ken daarom uw ‘opportunity kosten’!

De term ‘opportunity’ staat voor mogelijkheden. Opportunity kosten zijn dus de kosten die u maakt door het missen van kansen. En heeft u eigenlijk enig idee hoeveel opportunities uw onderneming onbenut laat door niet optimale automatisering?

 

Een voorbeeld. Voetbalclub PSV schakelde zichzelf onlangs uit voor het nationale bekertoernooi door de geschorste speler Manuel Da Costa tòch op te stellen. Normaal gesproken is PSV goed voor tenminste een halve finale plaats. De opportunity kosten liepen dan ook aardig in de papieren! Natuurlijk gemiste recettes en televisierechten. Maar ook sponsoren die door dit ‘geklungel’ mogelijk afhaken.          

 

Nu de link met bedrijfssoftware. PSV bleek door de KNVB liefst drie keer te zijn gewaarschuwd dat Da Costa niet speelgerechtigd was. Waarom de speler dan toch werd opgesteld? Simpel. Trainer Ronald Koeman beschikte niet over de juiste informatie. Een zure constatering! De juiste informatie is binnen de organisatie wèl beschikbaar, maar niet op het juiste moment of in het juiste formaat bij de juiste persoon. Een ‘dashboard’ met beschikbare spelers zou toch ’n uitkomst zijn geweest? 

 

Vanzelfsprekend riep PSV directeur Jan Reker meteen “dat dit nooit meer zal gebeuren”. Maar de hamvraag is of PSV nu ook daadwerkelijk in een beter systeem gaat investeren. Of wordt het wachten op het volgende incident? Interessant is ook de vraag hoe dat in uw bedrijfsvoering gaat. Hoeveel opportunity kosten accepteert u voordat u structureel ingrijpt?  

 

Werkt u nu met verouderde, niet-integrale systemen dan bent u op het eerste oog goedkoop uit. Maar goedkoop is vaak duurkoop. Uw opportunity kosten bedragen namelijk al snel een veelvoud van de investering die nodig is om te moderniseren. Ken daarom uw opportunity kosten!

 

Guus Krabbenborg

TerDege   

Reageer op dit artikel