blog

Franse slag of een goed idee voor Nederland?

Supply chain

Tijdens een buitenlandse vakantie kijk je onwillekeurig (beroepsdeformatie?) naar de wijze waarop ons vakgebied daar is georganiseerd.

Dit jaar brachten wij onze vakantie in Bretagne door.

(Je hebt daar een heerlijk klimaat en je treft er weinig Nederlanders! Maar dit geheel en al terzijde!)

Wat ons in Frankrijk met name opviel, is de geografische monopolie-positie van de grote hypermarkten. Tot in de wijde omtrek zijn alle benzinestations kapot geconcurreerd door de hypermarchés. Daar tref je een Spartaans tankstation aan, waar consumenten graag in de rij gaan staan.

En je kunt er ook bestelwagens huren. De verhuur daarvan geschiedt vanaf de parkeerplaats van de hypermarkt. Weliswaar door een externe partij, maar wel met naam en locatie van de desbetreffende hypermarkt groots afgebeeld op alle verhuurmaterieel.

 

Reverse logistics

Ook op het gebied van reverse logistics deden we een uitermate  interessante observatie. Alle her te gebruiken materialen (met uitzondering van glas; daar zijn nog wel aparte containers voor) moeten worden verzameld in één doorzichtige plastic zak. Dus geen aparte papier/kartoncontainers of bakken voor PET-flessen. Nee, alles in één zak, die op centrale locaties door een grote sorteerinstallatie wordt uitgesorteerd. Zou dat geen idee voor minister Cramer zijn?

Hoewel je bij vooraankondigingen van afslagen van wegen nog steeds de Franse slag herkent, zijn er naar onze mening toch ook in Frankrijk zaken te benoemen waar Nederland haar voordeel mee zou kunnen doen. Die Franse slag behoeft dus lang niet altijd zo gek te zijn.

 

Reageer op dit artikel