blog

Pakketselectie op basis van risico

Supply chain

Het implementeren van een nieuw ERP-systeem is een riskante operatie! Nog steeds is het aantal ERP-projecten dat deels of geheel mislukt substantieel te noemen. Alle reden dus om het aspect risico als selectiecriterium ‘n meer prominente plaats te geven.

Pakketselectie op basis van risico
Guus Krabbenborg

Organisaties die een selectieproces voor nieuwe bedrijfssoftware doorlopen concentreren zich traditioneel op twee aspecten, te weten functionaliteit en prijs. Aan de hand van ellenlange vragenlijsten en RFI’s besteden bedrijven extreem veel aandacht aan functionaliteit. Vaak te veel. Functionaliteiten worden tot in detail beoordeeld. En leveranciers moeten werkelijk elke parameter tonen en toelichten. Begrijpelijk als functionaliteit doorslaggevend zou zijn voor succes. In de praktijk is echter over de volle breedte sprake van een substantieel ondergebruik van aangekochte functies.

 

Prijs is een tweede leidend criterium. Hoewel veel bedrijven zich vooraf strikt voornemen om niet (uitsluitend) op basis van prijs te willen beslissen draait het daar vaak wèl op uit. Natuurlijk is het verstandig om als goed koopman naar uw investering te kijken. Maar pas op! Als dat resulteert in het uitkleden van het aanbod en het besparen op kritieke zaken als opleiding en kwaliteit eindigt ‘goedkoop’ maar al te vaak in ‘duurkoop’.  

 

Mijn advies is in uw selectieproces meer aandacht aan risico’s te besteden. Door een  aparte fase in te lassen waarin u uw projectrisico’s kritisch beoordeelt. Bij voorkeur laat u dit door een onafhankelijke derde partij uitvoeren. Ook kunt u dit proces doorlopen samen met de laatste 2 overgebleven aanbieders op uw shortlist. Vraag naar hun specifieke beoordeling. En moedig ze aan om adviezen te geven die uw risico’s kunnen minimaliseren.

 

Waarschijnlijk leidt dit alles tot hogere investeringen. Bijvoorbeeld voor training of consultancy. Tot het (beter) borgen van management attentie. En wellicht zelfs tot uitstel van de implementatie als uw deadline al op voorhand kansloos lijkt. Dat is lastig en kan zelfs pijnlijk zijn!

 

Maar bedenk dat u het plezier van die lagere investering al lang bent vergeten tegen de tijd dat uw implementatie project is mislukt .

Reageer op dit artikel