blog

Ik wil ONS bier – een bericht uit den vreemde

Supply chain

Ook ver buiten Nederland hoor ik de verhalen over supply chain problemen. Maar het kan allemaal (veel) erger. In Zuid-Afrika is al enkele maanden, u leest het goed: maanden, geen Amstel bier meer te krijgen. Dat kan leiden tot vreemde taferelen.

Ik wil ONS bier  – een bericht uit den vreemde
Suply chain problemen bij Amstel

Met Zuid-Afrikaanse vrienden zat ik bij Nuno’s in Melville, de hippe wijk van Johannesburg. Ik had in Pretoria geen Amstel meer gezien, maar hier moest dat toch wel lukken. De barkeeper moest me echter teleurstellen. Geen Amstel meer, máár, sprak hij trots: “ We have Peroni! The premium beer from Italy”. Blijkbaar zag hij de totale verbijstering op mijn gezicht (Italiaans bier??) en sprak vol zelfvertrouwen de legendarische woorden :”Probably more tasteful, you should try”. Aan het tafeltje naast mij vergeleken een aantal Australiërs Peroni met enkele onduidelijke lichaamssappen van een kat. Wat was hier aan de hand?

 

Machtsstrijd

Eigenlijk een ordinaire machtsstrijd over de ruggen van de consument (wat was ook alweer de definitie van SCM?). SAB/Miller, dat Amstel in licentie brouwt en bottelt en Heineken hebben een beetje ruzie gekregen. In managementtermen: een strategisch verschil van inzicht. SAB stopte ter plekke met het brouwen en bottelen van Amstel. Kwade tongen beweren zelfs dat de laatste paar 100 hectoliter rechtstreeks het riool ingingen. Heineken heeft geen extra bottelcapaciteit beschikbaar in Zuid-Afrika dus geen Amstel.

 

Kosten in de keten

Men zegt dat het Amstel nu per boot ingevoerd gaat worden net zoals Heineken naar Amerika gaat. Probleem is echter dat de Zuid-Afrikaanse consument niet meer dan een euro of zo voor een Amstel over heeft. Dat gaat dus veel mensen in de keten centen kosten. SAB/Miller, Amstel/Heineken en de kroegbazen. Ongetwijfeld zal over deze beslissing zijn nagedacht. Ik kan de gedachtegang zelfs wel begrijpen vanuit concern-oogpunt maar de Zuid-Afrikaanse consument voelt zich “gebliksemd” en met SCM heeft het niet veel te maken: geen Amstel is vervelend maar erger is dat SAB nu Peroni promoot. Ik had nooit gedacht dat ik als Limburger ooit zou gaan zeggen “Ik wil ONS bier terug”.

Reageer op dit artikel