blog

De scope van uw ERP-project

Supply chain

De meeste kopers van een nieuw ERP-systeem overschatten hun eigen mogelijkheden en vaardigheden. Tegelijkertijd onderschatten ze de complexiteit en de omvang van hun project. De gevolgen zijn evident: schade op tal van terreinen, veel frustraties en serieuze conflicten.

De scope van uw ERP-project
De scope van uw ERP project

Het is een welbekende, maar toch steeds weer terugkerende valkuil. Ondernemingen struikelen over hun eigen ambities om de nieuwe implementatie tot een succes te maken. Waarbij telkens weer wordt vergeten dat eenvoud één van de succesfactoren is. Vaak begint dat al bij de bepaling van de scope van het project. Hoe breder de opzet, hoe meer gebruikers, afdelingen en derde partijen betrokken zijn. Hoe ingrijpender de veranderingen, des te groter de kans op een mislukking. En als die veel te zware implementatie dan met veel moeite eenmaal operationeel is gemaakt ontbreekt de zin en de energie voor het noodzakelijke vervolg. Resultaat: een matig functionerend geheel, waarmee u al snel weer achter de feiten aan loopt.  

 

Natuurlijk is het verstandig om bij de keuze van pakket en implementatiepartner verder te kijken dan uw neus lang is. Van uw nieuwe investering wilt u tenslotte langjarig plezier en profijt hebben. Maar dat betekent toch niet automatisch dat u al dat moois ook direct al in de eerste fase moet implementeren? Mijn advies luidt daarom: oriënteer breed en implementeer smal!

 

Beperk dus uw scope voor de eerste fase. Kies voor een korte implementatieduur en geniet zo snel mogelijk van uw eerste opbrengsten. U weet toch ook wel dat juist deze ‘quick wins’ de burger moed geven? Maar vergeet daarna niet om fase twee op te pakken. Want die blijft nu veel te vaak in de kast liggen.

 

Als u uw ambities in de beginfase onder controle weet te houden reduceert u uw risico’s en scoort u sneller uw eerste opbrengsten. Bovendien houdt u daarmee energie en budget over voor de volgende stappen in het zo noodzakelijke voortdurende aanpassingsproces.

Reageer op dit artikel