blog

Stilstand of vooruitgang?

Supply chain

Veel organisaties maken gebruik van (sterk) verouderde versies van hun ERP-systeem. Intussen beperken de leveranciers hun support tot de meest recente versies. Dat leidt natuurlijk tot fricties. Kiest u dus voor stilstand of vooruitgang?

Stilstand of vooruitgang?
Stilstand of vooruitgang...

De wereld draait sneller dan ooit. Klantentrouw is een uitstervend fenomeen, internet maakt alles transparant en product life-cycles zijn korter dan ooit. Je zou dus verwachten dat bedrijven continu alle nieuwe mogelijkheden van hun ERP-pakket trachten te benutten. Niet dus! Tal van ondernemingen kiezen een leverancier mede op basis van diens ontwikkelkracht, de omvang van z’n R&D budget en de te verwachten innovatie. En betalen braaf hun jaarlijkse onderhoudspenningen. Om de nieuw uitgebrachte versies vervolgens keer op keer te laten passeren. Een wonderlijk fenomeen!

 

Sommige bedrijven zijn “ERP-moe”. Als de slopende implementatie eindelijk is afgerond heeft men er even de buik vol van. Andere bedrijven begroten domweg geen budget om bij de tijd te blijven. Maar zij verplaatsen zich toch ook niet meer met paard en wagen? Een derde categorie is ‘gevangene’ van de grote hoeveelheid maatwerk die zo nodig moest worden ontwikkeld. Zij willen wel vooruit, maar kunnen niet.

 

Aan leverancierskant valt mij op dat er slechts beperkte aandacht voor de bestaande klanten is. Waardoor er over nieuwe versies matig wordt gecommuniceerd, hardware specificaties pas in een laat stadium boven tafel komen en er van het voorrekenen van de algemene opbrengstkansen (ROI) vaak al helemaal geen sprake is.

 

Voor u als klant vormt dit alles een gevaarlijke ontwikkeling. Uw onderhoudscontract is immers een verzekering tegen de veroudering van uw pakket. Maar als u hier structureel geen gebruik van maakt valt u op enig moment buiten elk beschikbaar vangnet. Met alle mogelijke gevolgen van dien!

 

U laat uw auto periodiek onderhouden. En bezoekt elk half jaar de tandarts voor controle.  Toch? En precies daarom doet u er goed aan uw ERP-pakket met regelmaat te actualiseren. En ja, dat kost geld. Maar als het fout loopt kunnen de totale kosten van al die zuinigheid u nog wel ‘ns lelijk opbreken!

Reageer op dit artikel