blog

ERP op basis van Excel

Supply chain

Excel is zonder enige twijfel het meest gebruikte ERP-pakket wereldwijd! De lage aanschafprijs, de beschikbaarheid en de eenvoud van bediening zijn absoluut sterke punten. Maar is Excel daardoor ook het beste ERP-pakket?

ERP op basis van Excel
ERP op basis van Excel

Onlangs is onderzoek gedaan naar het gebruik van Excel. Daaruit bleek dat maar liefst 91 procent van de spreadsheets dusdanige fouten bevat dat de bottom line waarden met meer dan 5 procent van de waarheid kunnen afwijken!  Ander onderzoek toonde aan dat één op de twintig cellen in een spreadsheet fouten bevat. Dit betekent nogal wat als u bedenkt dat meer dan de helft van alle financiële rapportages met behulp van Excel wordt verzorgd.

 

Deze waarnemingen gelden vanzelfsprekend voor bedrijven die een incompleet ERP-pakket gebruiken. De hiaten worden daar immers vaak met Excel opgevuld. Maar ook bedrijven met een moderne en volledig geïntegreerde ERP-toepassing hebben met deze gevaren te kampen.

 

Zo ken ik een bedrijf waar bij toeval werd ontdekt dat bepaalde productie gegevens jarenlang niet in de financiële administratie terecht kwamen. Daardoor werden geleverde producten niet aan de klant gefactureerd. De gemiste omzet liep in de tonnen. De oorzaak? Een macro in Excel kopieerde niet alle regels mee.

 

Dit voorbeeld zou overigens wel eens het spreekwoordelijke topje van de ijsberg kunnen zijn. Macro’s maken is feitelijk een vorm van programmeren. Maar wie van uw gebruikers heeft daar ooit een serieuze opleiding voor gevolgd? Voor het registreren van de instrumenten van de muziekvereniging vormt dat natuurlijk geen risico. Maar zodra het om uw bedrijfskritische data gaat wordt het een ander verhaal. Nog los van documentatie, beveiliging en toegankelijkheid van data.

 

Interessant nu is de vraag hoe goed Excel in uw onderneming wordt gebruikt. Kent u de intensiteit van gebruik? En weet u zeker dat dit gebruik de fase van hobbyisme voorbij is? Hebt u kortom zicht op de risico’s van het Excel gebruik?

 

Excel is een geweldig stuk software zolang u het gebruikt waar deze software voor bedoeld is. En voor een bedrijf van een beetje omvang valt ERP daar duidelijk niet onder!

 

Lees ook:

 

Geef uw mening over de stelling:

Reageer op dit artikel