blog

De meetlat voor pakketselecties

Supply chain

Alle demonstraties zijn gevolgd. De offertes van de overgebleven aanbieders zijn ontvangen en geanalyseerd. Zojuist heeft de stuurgroep de vergadering afgerond waarin volgens planning de definitieve keuze moest worden genomen. Helaas konden de leden het onderling niet eens worden…..

De meetlat voor pakketselecties
Foto artikel Guus Krabbenborg

Dit is een situatie die in veel bedrijven voorkomt. Om geen vertraging op te lopen moet de pakketkeuze wel worden gemaakt, maar het ontbreekt aan een kader om tot een besluit te komen. Uitstellen van de beslissing vormt dan al snel een acceptabele optie. Terwijl iedereen wel aanvoelt dat daarmee niet alleen het probleem verschuift, maar vooral de beschikbare tijd voor de implementatie verder onder druk komt te staan.

 

Als u niet vooraf uw keuzecriteria bepaalt, ontbreekt het instrumentarium om tot een gefundeerd besluit te komen. U creëert dan ruimte voor de meer subjectieve criteria. En geeft openingen voor leveranciers die uit nood met kortingen gaan stunten. Waardoor prijs uiteindelijk toch weer die alles overheersende invloed krijgt.

 

In de praktijk focussen veel bedrijven zich bij hun keuze op functionaliteit. Terwijl ze vaak al tijdens de implementatie beseffen dat de kwaliteit van de consultants, de ervaring van de projectleider en de aanwezigheid van een geschikte methodiek zeker zo belangrijk zijn. En op middellange termijn blijken ook zaken als schaalgrootte, financiële gezondheid en groei relevante aspecten.

 

De functionaliteit van uw toekomstige ERP-pakket is natuurlijk van groot belang, maar vormt in de kern slechts één van de relevante keuzecriteria. Welke andere criteria van belang zijn bepaalt u natuurlijk het beste zelf. Maar ervaring in uw branche, de mate van continuïteit, de geboden kwaliteit en de totale jaarlijkse eigendomskosten lijken op voorhand zeker een plaatsje op uw lijst te verdienen.

 

Door al tijdens de voorbereiding de meetlat voor uw pakketkeuze zorgvuldig te definiëren beperkt u zich bij uw definitieve beslissing tot louter relevante aspecten. De kans is groot dat u daardoor eerder uw keuze maakt en uiteindelijk ook een betere oplossing kiest.   

 

Guus Krabbenborg

TerDege *

  

 

(on)eens? (af)reageren?
Klik hier om te mailen naar Guus

* TerDege is een onafhankelijk adviesbureau voor de ERP-industrie

 

Reageer op dit artikel