blog

Kom op voor je ERP-rechten!

Supply chain

Toegang tot actuele bedrijfsgegevens is vandaag de dag van essentieel belang. Immers, de markten zijn hectisch, de concurrentie sluw en de klanten veeleisend.

Kom op voor je ERP-rechten!
demonstratie

Toch staan veel organisaties slechts beperkt toe dat medewerkers toegang krijgen tot informatie in het ERP-systeem. En dat is wonderlijk! Bij het bepalen van de contouren van een nieuw ERP-systeem vormen de gebruiksrechten echter niet zelden de sluitpost op de begroting. Vaak ook wordt het aantal gebruiksrechten van het oude systeem klakkeloos overgenomen. Interessant is dan de vraag hoe de medewerkers worden geïnformeerd die géén directe toegang tot de actuele informatie hebben. Via overzichten op papier zegt u? Zodra u het papier uit de printer haalt kan de informatie al achterhaald zijn. Of via eigen Excel of Access bestanden? Hetzelfde laken ‘n pak.

 

De waarde van informatie daalt naarmate de tijd verstrijkt en kan op enig moment zelfs gevaarlijk worden. De voorbeelden hiervan zijn legio. En de gevolgen soms desastreus. Onjuiste combinaties van medicijnen, het verkeerde been dat wordt afgezet, de verkeerde woning gesloopt en een inval van de politie op het verkeerde adres. Maar ook een productieorder die opnieuw moet omdat de oude specificaties zijn gebruikt of de heipalen in de grond slaan op basis van tekening 2, terwijl er ook al een versie 3 is.

 

Veel van deze fouten kunnen worden voorkomen door medewerkers direct toegang tot de actuele informatie te geven. En waarom zou u dat niet doen? Vergeleken met de totale kosten voor het selecteren, aanschaffen en implementeren van ERP-systemen zijn de kosten van extra gebruiksrechten gering. Terwijl de consequenties van het gebruik van verouderde informatie enorm kunnen zijn. Het uitgangspunt “geen gebruiksrecht, tenzij” is toe aan vervanging door “iedereen een gebruiksrecht, tenzij”.

 

Guus Krabbenborg

TerDege *

 

(On)eens? (Af)reageren?

Klik hier om te mailen naar Guus

Reageer op dit artikel