blog

Liever kort dan korting

Supply chain

Kopers van ERP-systemen verdienen meer aan een korte implementatie dan aan korting op hun implementatiediensten. Toch concentreren veel bedrijven zich nog steeds op het behalen van deze kortingen. Tijd dus voor een nieuwe invalshoek!

Liever kort dan korting
Liever kort dan korting

Tijdens een ERP-implementatie kampen bedrijven met extra kosten. Immers, kerngebruikers worden (deels) uit hun functie gehaald. Daardoor komen uw primaire processen onder druk te staan en moet u extra capaciteit inhuren om het gewone werk door te laten gaan. Daarnaast betaalt u dubbele onderhouds- en beheerkosten op hard- en software. Zowel voor het oude als voor het nieuwe systeem moet worden betaald. Tot slot is door de verhoogde werkdruk het ziekteverzuim ook nog eens hoger.

Het ligt dus in de lijn der verwachting dat bedrijven er alles aan doen om deze periode zo kort mogelijk te houden. De praktijk is echter anders. Als de implementatie eenmaal loopt heeft tempo geen prioriteit. Sterker nog, de operationele ingebruikname wordt met het grootste gemak maanden uitgesteld of over de vakantie heen getild. En intussen loopt de teller van de dubbele kosten gewoon door!

ERP-leveranciers kunnen u helpen sneller operationeel te zijn. Zodat u ook eerder de vruchten van uw investering plukt. Maar dat verlangt van u wel een andere attitude bij de onderhandelingen! Vraag dus niet om goedkope consultants want dan krijgt u juniors. Terwijl de meerkosten van ervaren consultants zo zijn terugverdiend als u daardoor uitstel van ingebruikname voorkomt. Laat eventuele korting van de leverancier niet in geld uitkeren, maar in de vorm van extra dagen consultancy. Waardoor uw project een kwaliteitsimpuls krijgt! En stel uw leverancier een premie in het vooruitzicht voor elke week dat u eerder dan gepland operationeel bent.

Op een slimme manier implementatiediensten inkopen gaat dus niet over de laagste prijs. Maar vooral over de impact op de doorlooptijd. En bedenk daarbij dat de ergernis over de lange projectduur voortduurt als u de vreugde van de lage prijs al lang vergeten bent.

Guus Krabbenborg
TerDege*

(on)eens? (af)reageren?
Klik hier om te mailen naar Guus

* TerDege is een onafhankelijk adviesbureau voor de ERP-industrie

Reageer op dit artikel