blog

Implementatie gaat te makkelijk

Supply chain

Implementatie gaat te makkelijk
aps

Het gaat eigenlijk best goed met onze APS-implementatie. Het systeem is onlangs opgeleverd en onze planners hebben er wat mee gespeeld. Er zijn bijna geen zaken gevonden die aangepast moeten worden. We kunnen dus het testen snel afronden en live gaan. We hadden niet gedacht dat het zo makkelijk zou gaan, want we hebben een behoorlijk complex productieproces. Zien we iets over het hoofd?

Diagnose

Schijn bedriegt hier. Als een APS-systeem getest wordt is het een slecht teken als er weinig verbeterpunten gevonden worden. Dat betekent namelijk niet dat ze er niet zijn, maar wel dat er slecht getest wordt door de planners. Als deze niet gewend zijn om te ‘puzzelen’ met de planning en dingen tot op de bodem uit te zoeken zijn ze niet in staat om de basis van het systeem goed door te testen.

 

Advies

Maak een testplan waarbij aangegeven wordt wat er getest moet worden en met behulp van welke testcases dit moet gebeuren. Geef uw planners doelstellingen voor het aantal ‘issues’ dat dagelijks gevonden moet worden (bijvoorbeeld tien stuks). Voer een keer in de week een planningssessie uit waarbij een zo goed mogelijk plan

moet worden gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld door een competitieelement toe te voegen, dat aan het einde van deze sessie wordt geëvalueerd. En ga niet live met het systeem voordat u een paar honderd issues heeft gevonden en heeft laten oplossen!

 

Reageer op dit artikel