blog

Het belang van draagvlak

Supply chain

De ideale stuurgroep bestaat uit een oneven aantal personen kleiner dan twee’. Met een triomfantelijke blik in z’n ogen keek de nieuwe groepsdirecteur de vergadertafel rond. In deze meeting zouden de basisafspraken voor de selectie van het nieuwe ERP-systeem worden gemaakt. Nou, die legt zijn voorkeuren wel erg duidelijk op tafel, zeg!

Het belang van draagvlak
Het belang van draagvlak

Draagvlak is een vreemd fenomeen als het gaat om ERP-software. Iedereen voelt aan dat een project risico’s loopt als de eindgebruikers niet meewerken. Maar waarom dan zo ongeveer het hele bedrijf bij elke stap van de pakketselectie betrokken moet worden ontgaat mij. Met bussen vol naar de workshops. Die gebaseerd zijn op vuistdikke en zeer gedetailleerde bedrijfscases, waar immers eenieder z’n woordje in gezegd wil hebben. Terwijl iedereen weet dat de praktijk al weer veranderd is op het moment dat het systeem operationeel in gebruik wordt genomen.

‘Inspraak zonder inzicht leidt tot uitspraak zonder uitzicht’, las ik onlangs ergens. Is het echt zinvol om alle collega’s het logistieke concept te laten beoordelen? Om iedereen inspraak te geven bij het bepalen van de nieuwe artikelcodering? Bij de selectie van het nieuwe meubilair voor kantoor of de vaststelling van de nieuwe weekmenu’s voor de kantine wordt toch ook niet ieders mening gevraagd? Terwijl dit zaken zijn die mensen minstens zoveel bezig houden als het ERP-systeem.

Natuurlijk is draagvlak van belang. Maar er zijn meerdere manieren om dat te creëren. Geef het selectieproject een naam. Organiseer een kick-off. Zorg voor een nieuwsbrief, die regelmatig verschijnt. Geef het projectteam een vaste plek in het gebouw. Door mensen aandacht te geven, ze op de hoogte te houden en de voorname keuzes goed uit te leggen ontstaat óók draagvlak. Maar met minder vergaderingen, kortere discussies en minder productieverlies. En dat is al vast de eerste winst van het nieuwe systeem!

Guus Krabbenborg
TerDege*

(on)eens? (af)reageren?
Klik hier om te mailen naar Guus

* TerDege is een onafhankelijk adviesbureau voor de ERP-industrie

Reageer op dit artikel