artikel

3D printing gaat spoedig logistiek veranderen

Supply chain 1630

3D printing gaat spoedig logistiek veranderen

3D-printing is een van de belangrijkste disruptieve technologieën die de logistirek en supply chain gaat beïnvloeden. Dat stelt DHL in zijn ‘Trend Radar.’ Adidas sprint de concurrentie voorbij met zijn 3D printing aanpak.

Van techniek tot automobiel naar gezondheidszorg. Steeds meer bedrijven erkennen dat 3D-printing een kans biedt om ‘anders te doen’. Ook bedrijven in de fashion/lifestyle industrie.

Adidas ontwikkelt 3D schoen

3D printing stelt ons in staat om de manier waarop we producten creëren en vervaardigen grondig heroverwegen, evenals het ontwerp van supply chains fundamenteel opnieuw beoordelen. Adidas erkent dat en is een van de grote merken die met de techniek bezig is. Het sportmerk werkt nauw samen met 3D-print start up Carbon om atletische schoenen te vervaardigen met 3D-gedrukte middelzolen voor de massamarkt.

De eerste schoen in de Futurecraft 4D-lijn zal een loopschoen zijn, die klanten uiteindelijk kunnen bestellen met aangepaste middenzolen. Met dit partnerschap sprint Adidas onder meer Nike voorbij dat ook hard werkt aan 3D printing.

 

Hoe 3D-printing de logistiek verandert: 6 theorieën

 

3D printing als toekomst

DHL gelooft in het enorme potentieel van 3D-printing. Het stelt bedrijven in staat om on demand te produceren en distributiemodellen te maken, aldus het Duitse wereldconcern. Gartner meent dat een doorbraak van 3D printing mogelijk is in 2018. De mondiale markt van 3D printing heeft in 2018 een waarde tussen de 10 à 14 miljard euro, aldus diverse internationale onderzoekbureaus als GartnerPwCCanalysIDC en Wohlers).

3D printing was ook een belangrijk thema van SCM World.  Het medium presenteerde eind vorig jaar het jaarlijkse onderzoek Future of Supply Chain een blik in de toekomst. Het aantal supply chain managers dat 3D printing als essentieel beschouwen is verdubbeld.

 

3D printing en de logistieke kansen

 

Reageer op dit artikel