artikel

3d printing en de logistieke kansen

Supply chain 2682

3d printing en de logistieke kansen

3d printing groeit hard en raakt de hele supply chain. Wat is 3d printing en wát zijn de logistieke kansen?

3d printing, ook wel additive manufacturing, rapid prototyping of rapid manufacturing genoemd, is een productietechniek waarbij een digitaal bestand omgezet wordt naar een tastbaar object. Het object wordt laagje voor laagje opgebouwd door de 3d printer

Lange adem

Hoewel 3d printing in de sectoren als medisch, luchtvaart, en consumentenproducten een aardige vlucht neemt, zal het zeker tien jaar duren voordat additive manufacturing massaproductie gaat vervangen, stelt Robbert Janssen, adviseur logistiek en supply chain bij TNO en onderzoeker aan de  VU Amsterdam. “Vooral industriële productiekwaliteit is nog onder de maat: ‘slappe’ constructies en er is veel nabewerking nodig.”

Kansen 3d printing

Dat betekent niet dat 3d printing genegeerd moet worden. Daarvoor is het te groot. De mondiale markt van 3d printing heeft in 2018 een waarde tussen de 10 à 14 miljard euro Dat stellen diverse internationale onderzoekbureaus als GartnerPwCCanalysIDC en Wohlers). 3d printing is geen hype, maar een techniek uit de jaren zestig dat nu beschikbaar is op kleinere schaal; printer level. De techniek biedt enorme mogelijkheden met name customizing van producten én daarvoor wil de klant meer betalen. Dat biedt dus grote kansen voor logistiek dienstverleners. Vliegtuigbouwer Airbus heeft aangekondigd om de komende vijf jaar vijfhonderd printers aan te schaffen om vliegtuigen te servicen met kritieke onderdelen.

Toenemende volumes

Als deze printers worden geïnstalleerd,  hebben ze ook veel ruwe materialen nodig zoals poeders en liquids. Dat vergt een heel andere logistieke operatie dan de huidige operatie van ruwe materialen. Dus moeten  ldv’er bedenken hoe ze in die behoefte kunnen voorzien. Materialen hoeven niet alleen naar productielocaties vervoerd te worden,  maar wellicht ook naar vliegvelden en naar mensen thuis. En wat te doen met goederen die niet worden gebruikt en recycling? De volumes worden hoger is de verwachting. Nu is het pallet in en pallet uit, met 3d wordt het pallets in en parcels uit.

Server park

Logistiek dienstverleners die in kansen denken, kunnen ook denken aan investeren in een 3d printer server park. Door het opzetten van een digitaal warehouse voor klanten kunnen logistieke dienstverleners op bestelling producten uitleveren; op de juiste tijd en plaats waar de producten op dat moment nodig zijn. Je kunt miljoenen sku’s hebben die je vervolgens kunt printen op een oppervlakte van 500 vierkante meter bijvoorbeeld.

Reageer op dit artikel