artikel

ERP werd het knapste jongetje uit de klas

Supply chain

ERP werd het knapste jongetje uit de klas

Het welles-nietes spelletje rondom ERP in de cloud lijkt definitief gespeeld. Dat de cloud er is, zich in rap tempo heeft ontwikkeld, en here to stay is, daar kan geen manager meer omheen. Dat gebruikers meer flexibiliteit, mobiliteit en een hogere gebruiksgemak eisen – al helemaal niet. De weg naar de cloud ligt open, blogt Theo Koster van Infor. Hoe werd ERP het knapste jongetje van de klas?

Volgens IT-dienstverlener PwC kantelt ERP- omzet al richting de cloud. De licentie-inkomsten voor traditionele ERP-systemen dalen ten gunste van investeringen in cloud-gebaseerde SaaS-applicaties. Wat is de volgende stap? ERP door de jaren heen, een overzicht:

Van MRP tot ERP

Begin jaren 60 is het internet nog een onbekend fenomeen. Alle ogen zijn gericht op de economische groei. De industriesector kent drie woorden: fabriceren, fabriceren, fabriceren. De behoefte aan een systeem voor het berekenen van de vraag en het aan de hand daarvan ondernemen van acties – de logistiek, komt hier uit voort. Het besturen van deze integrale productie gebeurt middels een Material Resource Planning (MRP) systeem. Naar timing wordt niet gekeken, alleen naar de vraag. In de jaren 70 verandert dit met de komst van het Manufacturing Resource Planning (MRP II) systeem: zowel timing als vraag worden geïntegreerd in het planningsproces. De prognoses die via het systeem gemaakt worden, zijn van invloed op de bevoorrading, maar ook op de middelen die de fabriek draaiende moeten houden, zoals werknemers en machines.

Bedrijven merken direct het verschil. De efficiëntie stijgt, maar toch blijft het jeuken. Want, wat als je naast de productiebesturing ook alle andere bedrijfsprocessen via één integraal systeem kan beheren? Bedrijven gebruiken nog verschillende softwareoplossingen voor diverse processen, met ieder onderdeel zijn eigen database. Niets staat met elkaar in verbinding, en gegevens moeten steeds opnieuw in de diverse systemen worden ingevoerd. Daar zeggen we nu van dat het verspilling van tijd en geld is. Maar het is een proces dat nog in de kinderschoenen staat op weg naar volwassenheid. Langzaam dringt zijn volle potentie binnen. Softwarebedrijven schieten als paddenstoelen uit de grond. Begin jaren 90 wordt het MRP II systeem uitgebreid met applicaties voor human resources, financiën en administratie. Het ERP-systeem is geboren.

Van offline naar online

Het internet komt in de jaren daarop in een digitale vogelvlucht, gepaard met nieuwe behoeftes, wensen en mogelijkheden. Ineens kunnen hele bedrijfsprocessen worden geautomatiseerd en geïntegreerd binnen één database. De traditionele ERP-systemen worden volwassener en flexibeler. Het inspringen op veranderingen, overnames, nieuwe regelgeving en hernieuwde bedrijfsmodellen wordt vergemakkelijkt. De afgelopen jaren komt de focus bovendien meer te liggen op de klantbehoeftes, en dan met name de sterke verbetering van de gebruikersinterface en het gebruiksgemak. De focus ligt hierbij op de SMAC-trends (social, mobile, analytics en cloud). Dit zal ook de komende tijd nog de drijvende kracht blijven achter ERP vernieuwingen. Zo worden gebruikers verleid met mooie webinterfaces, mogelijkheden om zelf het dashboard samen te stellen en rolgebaseerde schermen.

ERP verhuist naar de cloud

De volgende stap is de verhuizing naar de cloud. De voordelen, zoals een lagere TCO, zijn groot en CIO’s beginnen dit te beseffen. Toch zijn er nog bedrijven die anno 2015 afschrikken om hun ERP-systeem – het kloppende hart van het bedrijf – naar de cloud te verplaatsen, voornamelijk door twijfel over de privacy, de beveiliging van al hun gegevens en het kwijtraken van controle. Toch neemt de interesse voor ERP uit de cloud toe en lijkt het de voetsporen van Enterprise Asset Management-, Customer Relation Management- en Human Resource Management-oplossingen te volgen. De reis is nog lang, maar de voorspellingen zijn goed. Onderzoeksbureau Gartner verwacht zelfs dat het hybride ERP-systeem over vijf jaar de norm is.

Met alle ontwikkelingen in het verleden, en die van de toekomst, lijkt ERP het knapste jongetje uit de klas te worden. Als cloud-bedrijf zijn wij er in ieder geval helemaal klaar voor! U ook?

Hoe kiest u het juiste ERP?

In het whitepaper ‘De klant aan het woord’ zijn tien logistieke software-implementaties gebundeld. Leveranciers en afnemers geven hun visie op het traject en laten zien wat de kritische succesfactoren waren bij de selectie en implementatie van de nieuwe ERP-systemen. Het kennisdocument is afkomstig van het NederlandsKennisCentrum, een onafhankelijke kennisorganisatie die bedrijven met praktische tips ondersteunt bij het ERP-selectietraject.
Reageer op dit artikel