artikel

NRF stuurt op servicegraad met Slim4

Supply chain

NRF stuurt op servicegraad met Slim4
Patrick van Hoek NRF

Nederlandse Radiateuren Fabriek (NRF) is één van de leidende distributeurs van warmtewisselaars voor de vervangingsmarkt. Begin 2007 besloot het bedrijf om Slim4 van Slimstock in te zetten voor de sales & operation planning (S&OP). Patrick van Hoek, logistics manager, is uiterst tevreden: “We kunnen nu sturen op servicegraad.”

Nederlandse Radiateuren Fabriek (NRF) is één van de leidende distributeurs van warmtewisselaars voor de vervangingsmarkt. Begin 2007 besloot het bedrijf om Slim4 van Slimstock in te zetten voor de sales & operation planning (S&OP). Patrick van Hoek, logistics manager, is uiterst tevreden: “We kunnen nu sturen op servicegraad.”

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Nederlandse Radiateuren Fabriek   Leverancier/dienstverlener: Slimstock
Plaats: Mill  
Branche: automotive, machine- & apparatenbouw   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Productie   Datum ingebruikname:
Productnaam: Slim4  

Uit voorraad kan NRF de gehele Europese markt voorzien van radiateuren, oliekoelers, luchtkoelers, kachelradiateuren en onderdelen voor airconditioning. De supply chain omvat naast het centrale warehouse in Mill elf voorraadpunten in heel Europa.  

  

Meer dan fabriek

De Nederlandse Radiateuren Fabriek is veel meer dan een fabriek, maakt Patrick van Hoek (foto) duidelijk. "De helft van de omzet bestaat uit kant en klare radiateuren en airco-onderdelen die wereldwijd worden ingekocht en over Europa worden gedistribueerd. Wat in Nederland nog wel wordt geproduceerd, zijn specials en kleine series." Zeker in de vervangingsmarkt waarin NRF opereert, is het belangrijk om dicht op de klant te zitten. Daarom telt de supply chain naast de hoofdvestiging in Mill maar liefst elf vestigingen in Zuid-, Midden- en West-Europa, elk met hun eigen voorraad.

   

S&OP anders organiseren

Om meer grip op de supply chain te krijgen, besloot NRF begin 2007 de S&OP anders te organiseren. Ter ondersteuning is hiervoor het ERP-systeem Dynamics AX van Microsoft geïntegreerd met het voorraadoptimalisatiesysteem Slim4 van Slimstock ingezet. "De voorraadplanning gebeurde weinig gestructureerd, met hoge voorraden als gevolg. De keuze was niet moeilijk. Onze voorraadbeheerders moesten elke week lijsten met duizenden artikelen langslopen, waarna op basis van kennis en gevoel bestellingen werden geplaatst. We zochten een systeem dat statistisch onderbouwde forecasts kon leveren en functionaliteit bood voor ‘management by exception’. Slim4 biedt die mogelijkheden. Binnen vier maanden draaide het systeem in Mill. De implementatie in de buitenlandse vestigingen was daarna nog maar een fluitje van een cent. Dagelijks worden nu de verkoopgegevens en voorraadstanden aan het pakket doorgegeven. Op basis van ‘management by exception’ is er continu afstemming met de locale verkooporganisaties. Slim4 berekent automatisch met welke hoeveelheden de voorraden moeten worden aangevuld. De implementatie zorgde aanvankelijk voor argwaan bij de buitenlandse verkoopmanagers. Eerst zien dan geloven! Nu zijn ze heel erg tevreden. De hele S&OP is een geruisloos proces geworden."

 

Voorraad geoptimaliseerd

De voorraadbeheerders hebben het nu gemakkelijker. De besteladviezen van Slim4 nemen ze bijna blindelings over. Daarnaast is de hoeveelheid incourante voorraad afgenomen. Als iemand eens een weekje weg is, kunnen ze het werk gemakkelijker van elkaar overnemen. Van Hoek: "Het allerbelangrijkste voordeel is dat we meer zicht hebben op wat er gebeurt. We weten waar sprake is van overstock en waar we boven of onder de norm presteren. We kunnen nu sturen op servicegraad. Dankzij Slim4 is de beschikbaarheid van de artikelen gestegen van 88 naar 95 procent."

Reageer op dit artikel