artikel

Reputatie Exact reden voor aanschaf ERP-pakket

Supply chain

Spidra Beheer uit het Friese Harkema is volop bezig met de implementatie van Exact Globe Enterprise. In moeder- of houdstermaatschappij Spidra zijn respectievelijk Spinder Design en Spinder Fietsendragers ondergebracht.

Spidra Beheer uit het Friese Harkema is volop bezig met de implementatie van Exact Globe Enterprise. In moeder- of houdstermaatschappij Spidra zijn respectievelijk Spinder Design en Spinder Fietsendragers ondergebracht.

Projectgegevens
Bedrijfsnaam: Spidra Beheer   Leverancier/dienstverlener: AB Software & Consultancy
Plaats: Harkema  
Branche:   Bedrijfsgrootte:
Bedrijfstype: Groothandel   Datum ingebruikname:
Productnaam: Exact Globe Enterprise  

Spidra komt voort uit Spinder Products dat in september vorig jaar failliet ging. Dat was een productiebedrijf voor zowel meubelen als fietsendragers.

Spinder Design wil een handelsbedrijf worden dat zich toelegt op de verkoop van meubelen. Spinder Fietsendragers richt zich op (het laten) produceren en verkopen van fietsendragers. Hiertoe is Exact Globe Enterprise aangeschaft.

"We werken nu nog met een onder DOS werkend Exact-pakket dat op eigen productie is toegesneden. In de praktijk levert dat nu toch de nodige problemen op", aldus projectleider Sjouke van Houten.

In december 2007 werd besloten om de oude Exact-software vaarwel te zeggen en over te stappen op een onder Windows draaiend pakket. Tevens werd e-Synergy aangeschaft. De invoering daarvan komt pas aan de orde, nadat het nieuwe Globe Enterprise naar tevredenheid werkt.

Van Houten: "Eerlijk gezegd duurt de implementatie langer dan we aanvankelijk verwachtten, mede veroorzaakt door de organisatorische drukte van het veranderingsproces waarin we ons bevinden. We gaan verder met Exact vanwege hun goede reputatie op ERP-gebied."

De ambitie is handelsbedrijf worden, maar in de praktijk voeren de kenmerken van een productiemaatschappij nog de boventoon. "Voorheen maakten we alle meubels zelf. De bedoeling is die door toeleveranciers te laten produceren. Straks wordt het dus inkopen en doorverkopen. Om het administratiepakket van Exact goed te kunnen inrichten moet deze andere insteek wel volledig helder zijn; organisatorisch zijn we er nu nog niet helemaal klaar voor. Daarom duurt invoering langer dan gehoopt." Leverancier is A.B. Software & Consultancy uit Groningen. In mei 2008 werd het pakket Exact Globe Enterprise geïnstalleerd, maar het werkt nu alleen nog in een stand alone omgeving. Van Houten: "Ik weet niet wanneer we live gaan. Ik verwacht, vanwege alle interne ontwikkelingen, dat dit nog enkele maanden duurt."

Als het programma goed werkt, wordt vervolgens e-Synergy geïmplementeerd. Met het pakket werken straks tien tot maximaal twintig mensen. "Het aanmaken van eigen lay outs voor facturen en pakbonnen, werkt nog niet naar tevredenheid. Het is allemaal wat lastiger dan aanvankelijk gedacht."

Bedrijf: Spidra Beheer in Harkema. Handelsmaatschappij in meubels en fietsendragers

Software: Exact Globe Enterprise en e-Synergy

Leverancier: A.B. Software & Consultancy

Projectleider: Sjouke van Houten

Voorbereidingstijd: ca. 9 maanden door verandering van productie- naar handelsomgeving

Reageer op dit artikel