artikel

“Het bedrijf met het beste distributiesysteem wint het spel om de knikkers”

Supply chain

“Het bedrijf met het beste distributiesysteem wint het spel om de knikkers”
Bas Groothedde

Oorspronkelijk in het engels: “The company with the best distribution system will win all the marbles”.

Iacocca, L., 1995. Voormalig bestuursvoorzitter van de Chrysler Corporation

Het was Lee Iacocca die meer dan een decennia terug op een aandeelhoudersvergadering met de flair die Amerikanen eigen is deze stelling poneerde.

Hij vond logistiek van grote strategische waarde. Zijn gelijk valt nauwelijks te ontkennen. We kennen de voorbeelden: Zara, Dell, Wal-Mart, Toyota. Maar blijft dat zo? Blijft de logistiek een onderdeel waarop een bedrijf zich echt kan onderscheiden? Behoudt logistiek zijn strategische waarde?  Ik heb ernstige twijfels. Wordt het niet steeds makkelijker een hoogwaardige en responsieve keten in te richten? Steeds meer en vooral ook steeds kleinere bedrijven  kunnen beschikken over de nieuwste IT-technologie en logistieke diensten. De komst van de logistieke dienstverleners heeft zeker een nivellerende werking en zal dit de komende jaren ongetwijfeld blijven hebben. 

 

In de IT hebben we enkele jaren een hoogoplopende discussie gehad. Nicolas G. Carr, een van de redacteuren van de Harvard Business Review publiceerde in mei 2003 een prachtig artikel met de titel IT doesn’t matter en riep zijn collega’s op om hun houding ten opzichte van IT te veranderen. Door de kracht van IT en beschikbaarheid zou het aan strategische importantie verloren hebben. Bill Gates, David Kirkpatrick en Paul Flessner, vielen over elkaar heen om het tegendeel te bewijzen.

In de logistiek is naar mijn mening dezelfde trend waar te nemen. Een goed distributie systeem wordt bereikbaar en verliest daardoor zijn strategische waarde. Op termijn. De komende jaren zal het ongetwijfeld nog een onderscheidende factor blijven en zal er nog hard aan de boom geschud worden. Maar het feit dat enkele grote logistieke dienstverleners nu reeds op zoek zijn naar aanvullende diensten op het gebied van financiën, facturering, wetgeving, veiligheid en regulering zijn voor mij een teken aan de wand.

Reageer op dit artikel