artikel

Business software uit het land van ABBA

Supply chain

Business software uit het land van ABBA
Business software uit het land van ABBA

Zweden inspireert mij. Opgevoed met Niels Holgersson’s wonderbare reis van Selma Lagerlof en Pipi Langkous van Astrid Lindgren, films van Ingmar Bergman en met Ingrid Bergman, de nooit opgehelderde moord op Olaf Palme, ABBA met ‘The winner takes it all’ en Agneta die het succes niet aankon.

Anders dan de nieuwe ceo Alastair Sorbie van de Zweedse ERP-fabrikant IFS en grootaandeelhouder Gustaf Douglas denk ik bij een Zweedse onderneming niet in de eerste plaats aan Vikingen, maar eerder aan een diep gevoelige en doordachte organisatie met een ijzersterke drang tot overleven. Dat is IFS zeker.

 

Die drang is te zien in de AME Rating 2001-2005 van de financiële kracht. Die is weliswaar onvoldoende, maar tegen de druk van dalende omzetten en slinkende licentiebaten verbetert hij sinds 2002 elk jaar door stringente efficiencymaatregelen. Voor 2006 heeft Sorbie een bedrijfsresultaat van 10% op de omzet en betere licentieverkopen op het programma staan. Als dat gelukt is deze globaal opererende onderneming in bedrijfssoftware voor kapitaalintensieve industrieën weer helemaal terug op de kaart. Denk aan klanten bij defensie, nutsbedrijven, de energiesector, telecommunicatie, transport.

 

Ik denk dat dit gelukt is omdat de belangrijkste financiële kernindicatoren een opgaande lijn tonen, IFS met de nieuwe release Applications 7 een eigentijds op componenten gebaseerd en service georiënteerd compleet systeem van ERP software voert en hard geknokt heeft om de kosten te drukken en weer winst op de plank te krijgen zoals de laatste drie kwartalen is gebeurd. IFS heeft de zaken financieel onder controle. Ze zijn volgens onze strenge criteria in 2005 nog niet voldoende, maar verbeteren sterk en beleggers lopen er al op vooruit dat ze in 2006 in de plus komen. Het gaat er nu om of klanten de technologische kwaliteit van de vergaand vernieuwde software weten te waarderen en zij – wellicht aarzelend en per project – nieuwe modules gaan aanschaffen.

 

IFS heeft een winstgevende omzet van € 232 miljoen in 2005 van 2.500 klanten met meer dan 500.000 mensen die de software elke dag gebruiken. Sorbie kan nog verder sleutelen aan de personeelskosten en de hoge verkoopkosten van de wereldwijde organisatie die zijn basis heeft in Scandinavië, West-Europa en Amerika en in Nederland dertig mensen aan het werk heeft. De onderneming is wereldwijd actief in 57 landen, heeft – tegen hoge kosten – vaste voet aan de grond in Polen en Rusland en meer dan 400 mensen aan het werk in een eigen ontwikkelfabriek in Sri Lanka. Het is echt in de geest van ABBA en Niels Holgersson.

 

 

Toelichting:

De indicatoren in de tabel analyseren IFS 2001-2005. De indicatoren zijn ontleend aan ANALIST,  online financieel analysesysteem van AME Research waarin 176 ondernemingen zijn opgenomen. Adriaan Meij is ICT analist en directeur van AME Research BV. Zie ook www.ame.nl
   

Reageer op dit artikel