artikel

Grip op onzekerheid retourlogistiek

Supply chain

Kun je retourlogistiek managen via de regels van de gewone voorwaartse logistiek, waarbij de producten ‘de verkeerde kant’ opgaan? Die vraag probeert Marisa de Brito te beantwoorden in haar proefschrift ‘Managing reverse logistics’ (Erasmus-universiteit, februari 2004).

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in IT Logistiek op 1 maart 2004.

‘Afgedankte producten kunnen bijzonder waardevol zijn’, aldus De Brito. ‘Zo bevat een ton PC-elektronica meer goud dan zeventien ton gouderts. Er zijn dan ook steeds meer bedrijven die zich bezig houden met retourlogistiek.’

Omgekeerde vraagvoorspelling       

Om retourstromen af te handelen moet je heel flexibel zijn, óf je moet kunnen voorspellen wanneer en hoeveel producten er terugkeren. Het laatste is een soort omgekeerde vraagvoorspelling, maar er zijn meestal minder betrouwbare gegevens en de onzekerheid is groot. De Brito pleit daarom voor een retourvoorspelling die ‘robuust’ is, en dus niet al te sterk varieert met de omstandigheden.

          

‘Vaak denkt men dat een oplossing beter wordt naarmate je een uitgebreider model gebruikt dat wordt gevoed met meer informatie. Complexe modellen hebben echter een belangrijk nadeel: ze kunnen stochastische variaties in de terugkeerstroom enorm uitvergroten. Uit mijn analyse bleek dat een model dat de retourstroom berekent op grond van de kans dat producten na een bepaalde periode terugkomen het beste werkte. Slechter presteerden de modellen die ook nog corrigeren voor wat er werkelijk terugkomt.’

‘Standaardsoftware voor retourvoorspelling is er nog niet. Postorderbedrijf Wehkamp gebruikt sinds kort een oplossing van Centric Locus WMS. Een succesvol voorbeeld van een bedrijf dat maatwerk gebruikt is cosmeticafabrikant Estée Lauder, dat een softwareapplicatie ontwikkelde waarmee de voorraad niet-verkochte artikelen bij de retailers wordt gecontroleerd op uiterste verkoopdatum en beschadigingen. Met die informatie voorspelt het de product-retourstroom.’

Reageer op dit artikel