nieuws

TLN: ‘Laagste winstniveau in jaren voor transport- en logistieksector’

Logistieke dienstverlening 1692

Meer dan een kwart van de logistieke bedrijven in Nederland zag zijn winst afgelopen kwartaal dalen. De winstontwikkeling is daarmee veel minder goed dan de sector had verwacht, blijkt uit de periodieke enquête van brancheorganisatie Transport en Logistiek Nederland (TLN).

TLN: ‘Laagste winstniveau in jaren voor transport- en logistieksector’

De sector weet volgens TLN-voorzitter Arthur van Dijk te weinig te profiteren van de economische groei. “Dit is te gek voor woorden”, aldus Van Dijk zaterdag, tijdens het jaarlijkse congres van de brancheorganisatie in de Onderzeebootloods in Rotterdam.

‘Transporteurs worden afgeknepen’

Hij stelt dat de prijzen in de logistiek onvoldoende zijn gestegen om de hogere kosten voor brandstof en personeel te compenseren. De transport en logistiek sector is volgens Van Dijk de afgelopen tijd meer diensten gaan aanbieden, zoals logistieke planning en tijdelijke opslag, maar berekent de kosten en risico’s daarvan onvoldoende door. Dat ligt volgens de TLN-voorzitter aan inkopers die de transporteurs proberen af te knijpen, maar ook aan de sector zelf. “Gelukkig begint het besef bij de bedrijven wel te komen en zien we zo langzamerhand leden opstaan die dat zat zijn en bijvoorbeeld hogere prijzen vragen in de vorm van een zogeheten conjunctuurheffing. Het is goed dat de sector nadenkt over realistischer prijzen.”

 

 

Lees ook:

Wacht logistieke sector een massale shake out?

 

Lees de uitkomsten van de Conjunctuur Enquête

Lees de uitkomsten van de Conjunctuur Enquête

Minder bedrijven zien winst stijgen

In totaal zag afgelopen kwartaal ruim 32% van de transporteurs en logistiek dienstverleners zijn winst stijgen. In dezelfde periode een jaar eerder was dat nog 44%. Het aantal bedrijven dat zijn winst zag dalen groeide in dezelfde periode van 17% naar bijna 27%.

Orderportefeuille ldv’ers beste gevuld

De bedrijvigheid in de sector groeide het afgelopen kwartaal minder snel dan in de kwartalen daarvoor. Afgelopen kwartaal meldde 46% een stijging van de bedrijvigheid, terwijl dat een kwartaal eerder nog 56% was. Opmerkelijk daarbinnen is wel dat de orderportefeuille bij de deelsector logistiek dienstverleners (met eigen transportdiensten) volgens de opstellers van de conjunctuurenquête het beste gevuld was.

 

Lees ook:

Rabobank: hoogconjunctuur helpt transport en logistiek niet

 

 

Vertrouwen op laagste punt aangeland

Het sentiment onder logistieke bedrijven nam eveneens af. Het vertrouwen bereikt volgens TLN het laagste punt in twee jaar. Grote bedrijven hebben daarbij minder vertrouwen dan kleinere bedrijven. Nationaal opererende bedrijven zijn positiever gestemd dan hun internationale collega’s.

 

 

Lees ook:

Transporteurs luiden noodklok om lage marges

 

Openstaande vacatures blijf groot

Ondertussen was het voor bedrijven lastig om personeel te vinden. Ruim 74% van de bedrijven geeft aan dat het moeilijk is om vacatures in te vullen. Het aantal openstaande vacatures groeide naar 5,3% van het totale aantal banen. Een jaar eerder was dat nog ruim 4%.

Reageer op dit artikel