nieuws

Rechter schrapt ACM-boetes koel- en vrieshuizen

Logistieke dienstverlening 1486

Rechter schrapt ACM-boetes koel- en vrieshuizen

De bestuursrechter in Rotterdam heeft de boetes van in totaal bijna 1,7 miljoen euro die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) had opgelegd aan vier logistiek dienstverleners met koel- en vrieshuizen geschrapt. De boetes aan Kloosbeheer (Kloosterboer) ruim 11 miljoen euro, zijn onherroepelijk.

De ACM legde de boetes in 2016 op aan Eimskip, Kloosbeheer (Kloosterboer), Samskip en het voormalige Van Bon dat nu H&S Coldstores heet. Zij waren tussen 2006 en 2009 in gesprek over een fusie, maar maakten volgens de ACM ondertussen afspraken over tarieven.

Uitwisseling concurrentiegevoelige informatie

Ook wisselden de logistiek dienstverleners concurrentiegevoelige informatie uit en verdeelden ze onderling klanten, waarmee de concurrentie werd vervalst, stelde de toezichthouder. Er werden ook vijf leidinggevenden persoonlijk beboet, met een hoogste boete van 144.000 euro.

ACM onderzoekt oneerlijk gedrag transportsector

De ACM-actie tegen de koel- vrieshuizen maakte onderdeel uit van doelgerichte aandacht van de toezichthouder voor mogelijk oneerlijk gedrag van bedrijven in de havens en transportsector. De ACM beschouwt de koel- vrieshuisbedrijven als een belangrijk onderdeel van de distributieketen.

Rechter stelt H&S en Samskip in het gelijk

De boetes werden aangevochten door onder meer H&S Coldstores en Samskip en de rechter stelt hen nu in het gelijk. Er kan een procedure voor schadevergoeding worden gestart. De ACM kan in beroep gaan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Kloosterboer schikte en betaalde

Deze overwinning is een hard gelag voor Kloosterboer, Eimskip en de vier beboete leidinggevenden. Zij hebben hun boetes niet bij de bestuursrechter aangevochten. Deze boetes zijn definitief. Kloosterboer schikte en bekende ‘te vroeg te open’ informatie te hebben gedeeld met mogelijke fusiepartners.

Reageer op dit artikel