nieuws

De 3 belangrijkste uitdagingen logistieke sector in 2018 en 2019

Logistieke dienstverlening Premium 5257

De 3 belangrijkste uitdagingen logistieke sector in 2018 en 2019

Logistieke dienstverlener en verlader pas op: staar je niet blind op de mooie economische cijfers. Er liggen belangrijke thema’s op de loer die de positieve cijfers ernstig kunnen schaden.

De vooruitzichten voor de logistieke sector zijn positief. Maar wie niet goed genoeg vooruit kijkt, kan wel eens de boot alsnog missen. Dat is de boodschap van ABN AMRO in de sectorprognose voor 2018 en 2019.

Verduurzaming, personeelstekort en Brexit. Dat zijn de belangrijkste uitdagingen voor de logistieke sector de komende tijd. Een tijd die wordt gedomineerd door positieve cijfers. De bank verwacht dat de sector in 2018 met 2,5 procent groeit en volgend jaar met 1,5 procent.

Wegtransport

Na een volumestijging in het wegvervoer van 1,5 procent in 2017 en een omzettoename van 5,9 procent (sterkste omzetgroei sinds 2007)  wordt dat in 2018 niet anders. De verwachte volumegroei dit jaar is 2 procent.  De sterke groei van de bouwsector, en stijgende e-commerce dragen hier vooral aan bij.

 

abnamro-logistiek

 

Logistiek dienstverleners

Hierdoor presteert de logistieke dienstverlening eveneens goed. Zo steeg de omzet van opslagbedrijven in 2017 met 4,9 procent. Naar verwachting blijft de omzetgroei van logistieke dienstverleners – zoals expediteurs en opslagbedrijven –  in 2018 en 2019 relatief hoog, met respectievelijk 6,0 procent en 5,0 procent.

Personeelstekort en brexit

Grote personeelstekorten kunnen roet in het eten gooien. Ruim een vijfde van de ondernemers ziet dit  als een belemmering. Daarnaast speelt de onzekerheid rondom de impact van de brexit een belangrijke rol in de toekomst van de logistieke sector. Zo moeten wegtransporteurs zich voorbereiden op langere wachttijden bij de douane wanneer deze in werking treedt, waarbij de extra douaneformaliteiten gaan leiden tot hogere transportkosten.

Lees ook
Topsector krijgt extra geld voor duurzaam transport (Video)

Brexit biedt volgens ABN AMRO ook kansen voor sommige transportsectoren. Dat geldt vooral voor de short sea sector als Nederlandse havens na de brexit als alternatief voor Britse havens worden gebruikt.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een andere uitdaging. De groei van steden zorgt voor meer transport in de stad, waardoor geluidsoverlast en luchtvervuiling toenemen. “De logistieke sector kan de nadelige gevolgen beperken en vooral het wegtransport kan hierbij een voortrekkersrol vervullen, bijvoorbeeld door elektrisch transport of door het bundelen van ladingen“, zegt Madeline Buijs, Sector Econoom Transport en Logistiek van ABN AMRO. Duurzaamheid in de logistieke dienstverlening wordt eveneens steeds meer de norm. De bank doelt onder meer op duurzaam logistiek vastgoed.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel