nieuws

Ceva rondt dure herfinanciering af

Logistieke dienstverlening 2497

Ceva rondt dure herfinanciering af

Logistiek dienstverlener Ceva Logistics heeft dit weekend een herfinanciering afgerond. Vorige week konden financiers intekenen op een nieuwe lening van circa 390 miljoen dollar, daarop werd een vergoeding gegeven van liefst 9 procent, meldt De Financiele Telegraaf (DFT).

Ceva Logistics, op plaats 7 in de laatste editie van Top 100 logistiek dienstverleners, vormde vroeger samen met PostNL en TNT Express een bedrijf. Het bedrijf is in 2006 afgesplitst onder druk van aandeelhouders en verkocht aan de Amerikaanse durfinvesteerder Apollo Global Management.

Omzetdaling voor Ceva in 2016

Afgelopen jaar was niet het beste jaar voor Ceva Logistics. Zo daalde de omzet in 2016 van 7 naar 6,7 miljard dollar. De brutowinst kwam uit op 254 miljoen dollar, terwijl dat een jaar eerder nog 274 miljoen dollar was, waar dat een jaar eerder 274 miljoen dollar was. De prijsdruk is stevig in de markt, zo gaf Ceva in februari aan.

Grote schuldenlast

Bovendien gaf de logistiek dienstverlener al eerder dit jaar in het jaarverslag over 2016 te kennen dat een ‘substantieel deel’ van de beschikbare geldstromen naar de financiering van de schuldenlast gaat. Die schuld nam vorig jaar met ruim 100 miljoen toe tot bijna twee miljard dollar en dat zorgt ervoor dat de geldmiddelen ‘beperkt zijn voor investeringen zoals strategische acquisities, nieuwe technologie en de exploitatie van marktkansen.

Geodis wil Ceva mogelijk overnemen

Een jaar geleden waren er plannen voor een beursgang van Ceva, omdat Apollo al geruime tijd uit de onderneming zou willen stappen. In december werd bekend dat het Geodis interesse heeft om de logistiek dienstverlener over te nemen. Deze Franse logistiek dienstverlener wordt geleid door voormalig TNT-topvrouw Christine Lombard.

Reageer op dit artikel