nieuws

Transportsector groeit in 2016

Logistieke dienstverlening

Transportsector groeit in 2016

De te vervoeren volumes groeien in 2016. Verwacht wordt een groei van ruim 2 procent. Dat blijkt uit een rapport van het Economisch Bureau van de bank ABN AMRO.

Vooral de productie in de bouw zit in de lift (4,5%). Dat is goed nieuws voor de transportsector. Door de stevige groei van de bouwvolumes samen met de toename van de detailhandelsverkopen en de economische groei van de eurozone namen de vrachtvolumes in 2015 al toe. De lage prijs van olie zorgde voor een hogere vraag.

Vertrouwen

Ook het conjunctuurbericht van TLN dat vorige week uit kwam stemde positief.  De Nederlandse transportsector kijkt weer met vertrouwen naar de toekomst. De winstgevendheid is verbeterd, 2015 was positiever dan aanvankelijk gedacht.

Minder faillissementen

In 2015 daalde het aantal faillissementen met 30 procent en kwam uit op 244. Niet alleen is het aantal faillissementen afgenomen, ook het aantal bedrijven is toegenomen.

De internationale groei van de volumes viel wat tegen. De groei van het vrachtvolume komt vooral door het binnenland. Het CBS becijferde dat het grootste deel van de goederen dat in Nederland wordt geladen niet verder gaat dan 150 km.

Voor 2016 verwacht ABN AMRO een verder groei van volumes over de weg. Met name een hogere bouwproductie, maar ook toenemende retailverkopen en industriële productie zorgen voor een groei van de wegtransportvolumes. Naar verwachting komt die groei uit op 2,25 procent.

Download het volledige rapport.

Reageer op dit artikel