nieuws

Nieuwe toetreders Green Deal en Lean and Green

Logistieke dienstverlening

Een emissievrije stad in 2025. 18 nieuwe partijen gaan zich hiervoor inzetten en tekenden tijdens de  BedrijfsautoRAI de overeenkomst met Green Deal ZES. Ook werden er 30 Lean and Green Awards en Stars winnaars in het zonnetje gezet.

Nieuwe toetreders Green Deal en Lean and Green

Het doel van Green Deal ZES is om schadelijke emissies (CO2 , NOx, fijnstof) en geluid als gevolg van stadslogistiek te reduceren tot nul. Bij het programma hebben zich inmiddels meer dan 70 partijen aangesloten. Het draait om samenwerking tussen logistieke bedrijven en overheden, kennisinstellingen en producenten. Gezamenlijk zetten zij zich in om Living Labs (regionale pilots) ten behoeve van emissievrije stadslogistiek op te zetten, uit te voeren, te monitoren en te evalueren.

Ondersteuning overheid en branche

De Rijksoverheid en ondernemings-, branche en belangenorganisaties als BOVAG, EVO, TLN, Rai Vereniging, Connekt en Natuur & Milieu, assisteren de Green Deal ZES partijen in hun activiteiten. De Topsector Logistiek ondersteunt de Green Deal met de ontwikkeling van innovatieve logistieke concepten.

Nieuwe ondertekenaars

De nieuwe ondertekenaars vormen samen met de huidige Green Deal ZES partners de pioniers op het gebied van stadslogistiek. Deze week tekenden: 2W Logistiek, Sligro, Nomad Power, Bubble Post, Emoss, de verhuisbedrijven Deudekom, Apollo en Aad de Wit, Wierda, e-trucks Europe, DHL en de gemeentes Haarlem, Den Haag, Amsterdam en Tilburg.

Living Labs

Veel van hen zijn nu al actief in de Living Labs om tegen 2025 de beoogde doelen te kunnen realiseren. Zo experimenteren de bedrijven 2W logistiek, Sligro en Nomad Power in verschillende steden met oplaad- en parkeerplekken voor voertuigen met een elektrische koeling. De gemeente Tilburg zet in op schone stadslogistiek, onder anderen door het stimuleren van bevoorrading van supermarktketens in de vroege ochtend met stille en schone voertuigen zoals die van Simon Loos.

Elektrisch

Bubble Post focust zich op de last mile en bezorgt per elektrische fiets of elektrische bestelauto gekoelde en droge goederen. DHL zet in op schone belevering per “cubicycle” en zet waar nodig in op elektrische bestelauto’s.

Voertuigbouwers

Emoss produceert elektrische aandrijfsystemen voor stadsdistributie en personenvervoer, voor zowel de nationale als de internationale markt. E-Trucks bouwt elektrische en waterstofvoertuigen voor de stadslogistiek. Wierda Bedrijfswagens zorgt voor een elektrisch opbouw van opleggers en maakt hiermee stil en schoon vervoeren mogelijk.

Rijden op biogas

De vervoerders Stad Alkmaar Logistiek en Peeters Vervoercentrale zijn als koplopers al jaren actief in schoon vervoer en onderstrepen dat nog eens met hun toetreding. Stad Alkmaar Logistiek mocht later op de middag ook nog een 2e Lean and Green Star in ontvangst nemen. Het bedrijf rijdt met 11 auto’s op biogas.

De gemeente Amsterdam wil alle verhuizingen elektrisch uit laten voeren. De verhuizers Apollo, Deudekom en Aad de Wit, die elk met elektrische voertuigen rijden, hebben hun krachten gebundeld en verzorgen voor de gemeente alle verhuizingen. “De helft van ons wagenpark is inmiddels elektrisch”, aldus Aad de Wit.

Uitreiking Lean and Green Awards

Connekt, die het secretariaat voert van Green Deal, reikte aansluitend op de ondertekening 30 Lean and Green Awards en Stars uit.

TLN-voorzitter Arthur van Dijk, Lean and Green Ambassadeurs Maurice Geraets (NXP Nederland) en Peter de Rooy (De Rooy Transport) en managing director van Connekt Nico Anten overhandigden de bedrijven hun Lean and Green Personal Mobility/Logistics Award of Star.

Het Lean and Green netwerk bestaat uit ruim 400 koplopers verdeeld over 5 landen in Europa, over twee thema’s: Logistics en Personal Mobility. In Nederland staat de teller nu op:

205 Lean and Green Logistics Award winners

99 Lean and Green Logistics Star Winners

18 Lean and Green 2de Star Winners

96 Personal Mobility Award Winners, 6 Star Winners.
Op 20 oktober 2015 ontvingen 12 bedrijven de Lean and Green Personal Mobility Award en 4 bedrijven de Lean and Green Logistics Award voor hun plannen om binnen 5 jaar een minimale CO2-reductie van 20% te behalen.Lean and Green Award Winners

De Lean and Green Personal Mobility Award Winners zijn Bollair Ballondecoraties, Damen Dredging Equipment B.V., DTV Consultants, GoodFuels, Medux, Raet, Roodhart Emission Control B.V., Schindler Liften B.V., Service Point Paragon Netherlands B.V., Vergeer Holland, Vlakglas Recycling Nederland, VX Company IT Services B.V..

De Lean and Green Logistics Award Winners zijn: E. van Wijk Logistics B.V., Internationaal Transportbedrijf Jan Eskes B.V., Intersnack Nederland B.V., Leen Bakker Nederland B.V..

Lean and Green Star Winners

Voor het bereiken van hun eerste duurzaamheidsdoelstelling namen de volgende bedrijven de Lean and Green Logistics Star in ontvangst: A.C. Rijnberg transportservice bv, Ahold Transport, Dasko Koel- en Vriestransporten B.V., Fiege B.V. Zaandam, Flash Europe International Group, Heineken Nederland B.V., Nestlé BeNeLux, PostNL Pakketten Benelux B.V..

Een aantal reacties na het in ontvangst nemen van de award:

Dasko: “De uitdaging zit in de details op elkaar aan te laten sluiten.”

Heineken: “Kom in contact met mensen en gebruik het Lean and Green netwerk. Dat is erg waardevol aan het programma.”

Ahold Transport, Peter Leegstraten: “Ons streven is om zo schoon, stil, zuinig en veilig mogelijk de spullen van onze dc’s naar onze winkels te brengen. Deze eerste ster is slechts een begin. Er zijn nog veel meer kansen.

Leaseprogramma afgeschaft

NXP behaalde de Lean and Green Personal Mobility Star, en is tevens de eerste partij die zich committeert aan de doelstelling om de tweede ster voor Lean and Green Personal Mobility te behalen. NXP heeft bijvoorbeeld het leaseprogramma afgeschaft: “Je ziet dat mensen dan kleinere auto’s gaan rijden. We stimuleren het gebruik van elektrische auto’s en fietsen.”

Staat duurzaamheid al op uw agenda?

Doe mee aan het Nationaal Duurzaamheidsonderzoek Logistiek en kom er achter hoe uw bedrijf staat ten opzichte van vergelijkbare logistieke bedrijven en organisaties.

Reageer op dit artikel