nieuws

Omzet logistiek dienstverleners groeit het hardst

Logistieke dienstverlening

Omzet logistiek dienstverleners groeit het hardst

De omzet van de transportsector steeg in het eerste kwartaal van 2015 met bijna 2 procent. De hoogste groei werd gerealiseerd door bedrijven in de logistieke dienstverlening.

De omzetgroei onder logistiek dienstverleners in Nederland bedroeg het eerste kwartaal 3,7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De post- en koeriersbedrijven en transportbedrijven zagen de omzet stijgen met 1,6 procent, zo blijkt uit de kwartaalmonitor Transport en Logistiek van het CBS. Het vervoer door de lucht bleef hangen op een stijging van bijna 1 procent.

Meer gewicht

De omzet stijgt sinds het vierde kwartaal 2013. CBS noemt als oorzaken: toename van het vervoerde gewicht; er werd vorig jaar nationaal een kleine 2 procent meer gewicht vervoerd over de weg. Bij het grensoverschrijdende en buitenlands vervoer bleef het vervoerde gewicht stabiel.

Lees ook:
Vrachtvolume stijgt met 2 procent
Vrachtvolumes groeien in 2015 en 2016
Transportsector groeit ook licht in 2015

Binnenvaart en expediteurs

De binnenvaart heeft het nog altijd lastig. De binnenvaarders hebben het afgelopen kwartaal de omzet zien dalen met bijna 2,5 procent. Overcapaciteit en prijsdruk zijn de belangrijkste oorzaken. Bij de laad- los- en overslagbedrijven steeg de omzet 4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2014. De expediteurs noteerde eveneens 4 procent omzetgroei het eerste kwartaal. Daarmee was de omzet in het eerste kwartaal weer nagenoeg op het niveau van 2008.

Faillissementen

Het aantal faillissementen was in het eerste kwartaal van 2015 bijna een kwart minder dan een jaar eerder. Daarmee is het aantal faillissementen het laagste dat is uitgesproken in een eerste kwartaal sinds de crisis. Ondernemers zijn positief gestemd over hun omzetverwachtingen in de komende periode.

 

Reageer op dit artikel