nieuws

XPO Logistics neemt Norbert Dentressangle over

Logistieke dienstverlening

XPO Logistics neemt Norbert Dentressangle over

De Amerikaanse logistiek dienstverlener XPO Logistics neemt Norbert Dentressangle over voor 3,5 miljard dollar (3,2 miljard euro). De overname van het Franse familiebedrijf, dat beschikt over de grootste transportvloot van Europa, is gisteravond wereldkundig gemaakt.

Met de overname van Norbert Dentressangle wil XPO Logistics volgens eigen zeggen uitgroeien tot één van de grootste supply chain dienstverleners ter wereld.

Dentressangle verkoopt 67 procent van aandelen

Afgesproken is, zo meldt Bloomberg, dat oprichter Norbert Dentressangle met zijn familie 67 procent van de in bezit zijnde aandelen verkoopt aan XPO voor een bedrag van 217,50 euro per aandeel. XPO, dat gevestigd is in Greenwich in de staat Connecticut, begint dan een tenderbieding voor de overgebleven aandelen voor ongeveer dezelfde prijs.

Grootste overname in de historie

Voor de Amerikaane logistiek dienstverlener, die overigens geen vestiging heeft in Nederland, is dit de grootste overname ooit. XPO CEO Brad Jacobs is volgens Bloomberg het grote brein achter de overname van concurrent Norbert Dentressangle, nummer 4 in de ranking van de Top 100 Logistiek Dienstverleners van Nederland. Jacobs maakte carrière met honderden overnames bij bedrijven als United Rentals en United Waste Systems, waar hij in het verleden aan het roer stond.

XPO wil meer Europese overnames

Volgens Bloomberg heeft Jacobs (58) inmiddels nieuwe Europese bedrijven op het oog voor een mogelijke overname. De geplande overnames moeten van XPO, dat op dit moment een marktwaarde heeft van 3,4 miljard dollar, tot een wereldwijde ‘moloch’ transformeren op het gebied van transport en logistieke dienstverlening.

201 miljard euro aan overnames

Volgens Bloomberg moedigt het economische herstel in Europa veel Amerikaanse bedrijven om op overnamepad te gaan op dit continent. Naar verluidt hebben Amerikaanse bedrijven het afgelopen jaar voor een waarde van 201 miljard euro aan Europese bedrijven overgenomen. Dat bedrag is meer dan het dubbele ten opzichte van het jaar daarvoor. Hoogtepunt is de aangekondigde overname in april van het Nederlandse TNT Express door concurrent FedEx voor 4,8 miljard dollar.

Omzet XPO groeit naar 8,5 miljard dollar

De acquisitie van Norbert Dentressangle verhoogt de omzet van XPO’s naar verwachting tot rond de 8,5 miljard dollar (4,7 miljard euro). De nettowinst zal uitkomen op een bedrag van rond de 545 miljoen dollar, meldt de logistiek dienstverlener.

Goedkeuring mededingingsautoriteiten

De overname, waar de mededingingsautoriteiten in de Verenigde Staten nog hun goedkeuring moeten verlenen, wordt dit kwartaal afgerond door de ‘board of directors’ van XPO en de raad van commissarissen van Norbert Dentressangle.

Reageer op dit artikel