nieuws

NDL: 50 contracten voor Nederlandse ldv’ers in 2012

Logistieke dienstverlening

NDL: 50 contracten voor Nederlandse ldv’ers in 2012

Nederland Distributieland (NDL/HIDC) heeft in 2012 met 63 buitenlandse bedrijven contracten afgesloten voor vestiging in Nederland, een kleine daling ten opzichte van 2011 toen de organisatie nog 73 contracten afsloot. Het overgrote deel (50 contracten) is uitbesteed aan Nederlandse logistieke dienstverleners. De contractwaarde hiervan is volgens NDL circa 17 miljoen euro.

Volgens NDL/HIDC hebben de afgesloten contracten in het buitenland in 2012 voor Nederland een handelswaarde van ongeveer 175 miljoen euro.

447 arbeidsplaatsen

Samen met de dertien buitenlandse bedrijven die het afgelopen jaar in Nederland een eigen vestiging hebben opgezet, leveren de activiteiten in ons land een bijdrage aan directe logistieke werkgelegenheid van in totaal 447 arbeidsplaatsen en 13 miljoen euro aan directe investeringen.

Dertien buitenlandse hoofdkantoren

Naast de puur logistieke contracten heeft NDL bemiddeld bij twaalf contracten met overige dienstverleners en dertien contracten die te maken hebben met de vestiging van buitenlandse hoofdkantoren.

Markt trekt weer aan

Algemeen directeur Dirk ’t Hooft van NDL zegt over het afgelopen jaar: “We zien een kleine daling, in 2012 ging het om 63 buitenlandse logistieke contracten ten opzichte van 73 contracten het jaar daarvoor.” Volgens ’t Hooft is dit terug te voeren op de onzekere economische situatie in Europa en de langere doorlooptijd van projecten. “We zien echter dat de markt weer aantrekt. In de tweede helft van vorig jaar is het aantal bedrijven dat voor Nederland heeft gekozen weer toegenomen.”

Amerika grootste stijger

De grootste stijging komt van de Amerikaanse markt. Duidelijk is dat deze markt de recessie achter zich begint te laten en zich weer richt op Europa. Ook de versterking van de capaciteit van NDL/HIDC op Amerika begint zijn vruchten af te werpen. De vereniging is nu in staat meer Amerikaanse bedrijven te overtuigen van de logistieke voordelen van Nederland.

Nieuwe projecten uit Azië

Ook de Aziatische markt trekt weer aan. Door het netwerk hier te verstevigen, zie de organisatie volgens eigen zeggen het aantal nieuwe projecten uit deze regio toenemen. Herstructureringen en relocaties van bedrijven binnen Europa vinden daarnaast aanzienlijk minder plaats.

Projecten hebben langere doorlooptijd

In de tweede helft van vorig jaar zag NDL een toename van het aantal nieuwe prospects, zeker ten opzichte van 2011. De organisatie van Dirk ’t Hooft verwacht dat deze trend zich dit jaar voortzet. Opvallend is wel dat de doorlooptijd van de in 2012 gelande projecten zo’n 30 procent langer is dan in 2011. Bedrijven nemen meer tijd om hun beslissingen te nemen, aldus NDL.

Reageer op dit artikel