nieuws

EU heeft bezwaren tegen overname TNT Express

Logistieke dienstverlening

EU heeft bezwaren tegen overname TNT Express

Europese Commissie heeft bezwaren tegen de voorgenomen overname van pakketbezorger TNT Express door het Amerikaanse UPS. De bedrijven zijn daarvan formeel op de hoogte gesteld, zo maakten zij afgelopen vrijdag in een gezamenlijke verklaring bekend.

Eurocommissaris Joaquin Almunia (mededinging) had de verklaring van bezwaar, een soort tussen oordeel, donderdag al aangekondigd meldt het ANP. De bewuste brief is volgens UPS en TNT een “normale stap” wanneer de Europese Commissie diepgravend onderzoek doet naar de gevolgen van een overname voor de concurrentie.

Reactie volgt binnen enkele weken
UPS en TNT Express zeiden niet welke bedenkingen de Europese Commissie precies heeft en of de concurrentiewaakhond manieren heeft aangegeven waarop die kunnen worden weggenomen. Zij wezen erop dat de verklaring van bezwaar een vertrouwelijk document is en zeiden dat zij “binnen enkele weken” zullen reageren.

Concurrentie blijft aanzienlijk
De twee bedrijven zeggen mee te blijven werken met de Europese Commissie om alsnog toestemming te krijgen zodat zij de overname begin volgend jaar kunnen afronden. Zij blijven van mening dat de concurrentie in Europa, ook als zij samengaan, aanzienlijk blijft.

Negatief effect op de markt
‘Brussel’ is sinds de bekendmaking van de overname van mening dat de overname een negatief effect heeft op de markt voor expresbezorging van kleine pakketten

 

“Overname in 2013 rond”

Zakenbank KBC zegt in een reactie op de brief dat het er nog steeds van uit gaat dat TNT Express begin volgend jaar in handen komt van UPS. “Dat blijft ons basisscenario”, schrijft een analist van KBC maandag in een reactie op de verklaring van bezwaar die de Europese Commissie vrijdag aan de twee bedrijven heeft gestuurd.

TNT kost 5,2 miljard euro
De overname van TNT Express door het Amerikaanse UPS werd bekendgemaakt in maart. ’s Werelds grootste pakketbezorger UPS wil 5,2 miljard euro betalen voor het Nederlandse bedrijf, dat op de zakelijke markt de grootste pakketbezorger van Europa is.

Reageer op dit artikel