nieuws

NDD: “Innovatie vraagt om doorbraak psychische grenzen”

Logistieke dienstverlening

NDD: “Innovatie vraagt om doorbraak psychische grenzen”
NDD: 'Innovatie vraagt om doorbraak psychische grenzen

“U bent niet bij de pakjes neer gaan zitten”. Met deze woorden heet burgemeester Peter van der Velden van Breda de NDD-deelnemers welkom. Doelend op het plan van het Topteam Logistiek, de vorderingen van Dinalog, maar ook als aanmoediging op wat er te doen staat om de toppositie te bereiken.

Op donderdag 23 juni vond de 24e Nationale Distributiedag (NDD) plaats in de Grote Kerk in Breda. Tijdens dit het drukbezochte evenement (350 deelnemers) bood NDL/HIDC de deelnemers inzicht in verschillende innovaties. Tijdens de interactieve innovatiesessies die werden gegeven in de zijbeuken van de kerk hoorden de deelnemers meer over sociale innovatie, reverse logistics, Samenwerkings Ring, Dinalog incubator, Transsmart, veiligheid in magazijen, Cassandra, LogiXperience en het Logistics Labour Survey 2011.

 

Talent

Keynote speaker neuropsycholoog Erik Matser liet aan de hand van voorbeelden hoe je toptalent herkent en begeleidt. "Of je nu goed bent in business, muziek of voetbal, het talent zit in hetzelfde stukje brein. Het gedeelte achter je ogen". Matser had de twee meesterpianisten André Gallo en Allesandro Marino meegenomen die beide beschikken over een flinke portie muzikaal talent. De NDD-deelnemers werden getrakteerd op een mini pianoconcert, wat goed klonk en paste bij een locatie als de Grote Kerk.

 

Het Nieuwe Werken

Frank Verlaan vertelde op het hoofdpodium van de NDD hoe Het Nieuwe Werken in de praktijk werkt bij Microsoft. Onder meer slimmer vergaderen en meer thuiswerken resulteerde bij het softwarebedrijf in 30 procent minder emailverkeer, een verhoogde bereikbaarheid van 23 procent en minder gebruik van de auto voor woon-werk verkeer (-/- 6%).

Voor logistieke bedrijven die niet goed weten hoe Het Nieuwe Werken aan te pakken gaf Verlaan een tip: "Koppel het aan strategische doelstellingen. Denk na over wat je met je bedrijf wilt en laat je vertellen over ervaringen van andere bedrijven."

 

Sydney wint

De NDD was dit jaar tevens het toneel voor de internationale TFC studentfinale. De universiteit van Sydney won met een ROI van 28,5%. Dirk ’t Hooft van NDL reageerde ietwat zuur: "We hebben nog wel wat te doen als Nederland." In het tweegesprek tussen Willem-Jan van Amersfoort, ceo van Geodis Logistics Benelux, en Wim Bens, algemeen directeur van Dinalog, die vervolgens het podium betraden, legde Bens aan Van Amersfoort een aantal stellingen voor die ook gingen over de rol van Nederland. 

 

Slimste logistici 

"Het zwaartepunt voor logistieke dienstverleners verschuift", zegt van Amersfoort. "Door de enorme druk op de modaliteiten verschuift er veel van Azië naar hier. Dat betekent kansen voor Nederlandse logistiek dienstverleners." Van Amersfoort voorspelt dat de grote spelers steeds groter zullen worden, maar dat er ook ruimte is voor gespecialiseerde bedrijven.

Wim Bens: "Wat is de gouden tip die je je collega’s dienstverleners mee wilt geven?" Waar op Van Amersfoort antwoord: "Houd kennis niet voor jezelf, maar deel het. We hebben elkaar nodig. Zie vernieuwen als kans niet als bedreiging."

Bens: "En verladers?" Ook daar is samenwerking het toverwoord volgens Van Amersfoort. :"Er komt schaarste. Laat logistiek dienstverleners je logistiek doen anders ben je straks alleen nog maar bezig met controle op controle."

Van Amersfoort voorziet een rol voor Dinalog om te faciliteren dat oud en jong logistiek talent elkaar kunnen ontmoeten. "Laten wij de slimste logistici worden in de wereld", besluit Van Amersfoort het interview.

 

 

In 2012 wordt de 25e NDD op 31 mei gehouden in Venlo, tegelijk met de Floriade.

 

Bekijk hieronder het video en fotoverslag van de 24e NDD in Breda.

 

Fimpje Finale internationale studentfinale TFC

 

Videoverslag NDD 2011

 

Reageer op dit artikel