nieuws

Planningsbedrijf Silfit wordt logistieke spil in mengvoederketen

Logistieke dienstverlening

Planningsbedrijf Silfit wordt logistieke spil in mengvoederketen
Planningsbedrijf Silfit wordt logistieke spil in mengvoederketen

In de mengvoedersector is deze maand een bedrijf, Silfit, gestart met de transportplanning voor meerdere vervoerders tegelijk. Door stromen te bundelen kan veel voordeel worden behaald. Begin maand is Silfit live gegaan met nieuwe planningssoftware en is de eerste producent aangesloten.

De eerste producent waarvoor Silfit de transportplanning uitvoert is mengvoederbedrijf Hendrix UTD. "Zij werken met verschillende vervoerders die nu door ons worden aangestuurd", zegt Martin Schoemaker van Silfit, een dochterbedrijf van logistieke dienstverlener Nijhof Wassink.

 

Geen lading van concurrenten

In de mengvoedersector zijn vrachtauto’s doorgaans voorzien van de huisstijl van de producent. Het is niet de bedoeling dat zo’n voertuig ook ladingen van concurrenten meeneemt. "Hierdoor genereren ze veel lege kilometers", zegt Schoemaker. "Om dit te voorkomen en daaromee de logistieke kosten in de hand te houden moet er meer worden samengewerkt."

 

Planningssoftware

Veel winst kan Silfit behalen door stromen te bundelen en een zo efficiënt mogelijk rit- en routeplanning te maken. Hiervoor heeft het recent geavanceerde planningssoftware geïmplementeerd, geleverd door softwarebedrijf Ortec. De planners van Silfit plannen nu al 150 eenheden van drie verschillende vervoerders, en daar komen er als het goed snel meer bij.

 

"Met deze aantallen hebben we een flexibel en geautomatiseerd proces nodig", zegt Schoemaker. "Het feit dat het pakket van Ortec multi-user inzetbaar is, rekening houdt met de compartimenten en dat we er automatisch mee kunnen plannen, was voor ons erg belangrijk."

 

Neutrale vrachtautocombinaties

Om transport van verschillende producenten te kunnen bundelen, moet Sifit gebruik kunnen maken van zogenaamde neutrale auto’s. Schoemaker: "Hier staat nog wel reclame van de producent op, maar deze borden kunnen gedurende het transport worden verwijderd of vervangen." Een transporteur die al over zulke neutrale auto’s beschikt is moederbedrijf Nijhof Wassink.

 

Vendor Managed Inventory

Een andere activiteit van Silfit, naast plannen, is het automatisch detecteren van voorraadstanden in silo’s. Dit doet het bedrijf bijvoorbeeld bij afnemers van mengvoerder waardoor het automatisch aanvulorders voor producenten kan genereren.

 

Een initiatief binnen deze Vendor Managed Inventory-achtige tak van sport is het zogenaamde 4C Project dat Silfit samen doet met Ortec en trailerleverancier Welgro. "Door de silo’s bij de klant digitaal te labelen kan de chauffeur met de 4C-toepassingen exact zien of hij op het juiste adres is en uit welk compartiment hij moet lossen."

Reageer op dit artikel