nieuws

Eurlings opent duurzame intermodale vestiging Nijhof-Wassink

Logistieke dienstverlening

Eurlings opent duurzame intermodale vestiging Nijhof-Wassink
Camiel Eurlings was naar Coevorden gekomen voor de opening van Nijhof-Wassink Intermodal.

Minister Eurlings van Verkeer en Waterstaat heeft gisteren in Coevorden officieel de nieuwe vestiging van ‘Nijhof-Wassink Intermodal’ geopend. Met het onthullen van een spandoek bevestigd aan een container werd de site van de logistiek dienstverlener in gebruik genomen.

Tijdens een paneldiscussie werd Nijhof-Wassink geroemd voor zijn inspanningen op het gebied van duurzame logistiek.
 
Nijhof-Wassink, bulktransporteur van vloeistoffen en droge producten, heeft deze multimodale vestiging in Coevorden dichtbij het Duitse Emlichheim opgebouwd omdat in standplaats Rijssen volgens algemeen directeur Frans Schuitemaker geen ruimte meer was. "We zijn in Twente uit ons jasje gegroeid en hier in Coevorden met directe spoor- en waterverbindingen kunnen we verder groeien", legde hij uit aan oud-VARA presentatrice Inge Diepman.

 

Eigen spooraansluiting   

De nieuwbouw van de trimodale vestiging direct naast de containerterminal op het Europark in Coevorden startte in 2003 en heeft geresulteerd in een eigen spoor- en wateraansluiting, 45 RVS opslagsilo’s en drie grote opslaghallen voor Nijhof-Wassink. Daarnaast is er een tankcleaning faciliteit en worden op het terrein reachstack activiteiten uitgevoerd.  Schuitemaker: "We stonden versteld wat Coevorden en Emlichheim ons te bieden hadden met een terminal die directe verbindingen heeft naar Italië, Duitsland en Hongarije.

 

Weg van de weg

Eurlings roemde in een paneldiscussie onder leiding van Inge Diepman het ondernemerschap van het Rijssense bedrijf. "Het is knap dat ze zich nu al voorbereiden op groei in deze toch economisch zware tijden. Coevorden maar ook Breda zijn voorbeelden van gemeentes die trimodaal toekomst gericht denken en verbindingen durven aan te gaan met Rotterdam. Dat is wat de regio nodig hard nodig heeft om de bereikbaarheid van Nederland te garanderen."  De minister uitte ook zijn waardering voor het motto van de grondlegger van Nijhof-Wassink: ‘Weg van de weg wat niet over de weg hoeft.’

 

CO2-reductie  

Dit motto heeft erin geresulteerd dat de logistiek dienstverlener met de nieuwe trimodale vestiging nog forser wil inzetten op CO2-reductie. Door de combinatie van vervoer over weg, water en spoor is het vrachtvervoer over de weg door Nijhof-Wassink verminderd met 25 procent. Dat streven heeft er ook in geresulteerd dat in het afgelopen jaar vijf miljoen kilometer minder over de weg werd gereden en daarmee ruim 4.500.000 kilogram CO2 uitstoot is gereduceerd.

 

SilFit

Om het duurzame karakter te onderstrepen werd tijdens de bijeenkomst ook ingegaan op het SilFit, een siloinhoudsmeetsysteem voor agrariërs. Met dit systeem, waarvoor Nijhof-Wassink ook de Lean & Green Award heeft gekregen, kunnen ritten veel effectiever gepland worden en zegt Nijhof-Wassink een besparing te kunnen realiseren van een miljoen kilometer per jaar. Jan Elderink, algemeen directeur van mengvoederproducent Hendrix-UTD, zegde in de paneldiscussie met Schuitemaker toe dat hij het gebruik van SilFit gaat uitbreiden. "We zullen het gebruik de komende maanden opschalen naar meer dan duizend bedrijven", beloofde Elderink.

Responsible Care
Ook maakte Schuitemaker gisteren bekend dat zijn bedrijf afgelopen februari als één van de eerste transportbedrijven in Europa het Responsible Care Commitment heeft ondertekend. Dit label is ontwikkeld door de chemische industrie en heeft als doel veiliger en milieuvriendelijker te werken.

In dat kader past de toezegging die gisteren werd gedaan door Hans van der Loo van Shell om samen met Nijhof-Wassink en Accede een proef te starten met een idee van laatstgenoemd bedrijf om opblaasbare zakken in tankwagens te plaatsen die het klotsen en verdampen van vloeistoffen tegengaat. "De transportsector moet op het gebied van duurzame innovaties ontzettend wakker blijven anders verlies je de strijd", aldus Schuitemaker.

Reageer op dit artikel