blog

Europese logistiek bijna € 1.000 miljard in 2008

Logistieke dienstverlening

Europese logistiek bijna € 1.000 miljard in 2008
Klik op de afbeelding voor een vergroting

Tja, statistieken. Na ruim vier jaar schrijven over cijfers en feiten weet ik dat je een heleboel uit statistieken kunt leren, maar helaas lopen ze per definitie achter bij de werkelijkheid. Welke relevante informatie kan je er eigenlijk uit halen?

Artikel oorspronkelijk gepubliceerd in Logistiek op 8 december 2009.

Deze vraag is zeker nu van belang, met een recessie die het logistieke landschap fors veranderd heeft.

 

In sommige sectoren zijn de vervoerde volumes bijvoorbeeld met 15 tot 20 procent teruggelopen. En ja, wat zegt het dan nog dat er in 2008 in Europa voor € 992 miljard aan logistieke activiteiten zijn uitgevoerd. Ik denk zelf dat er toch interessante trends achter dit droge cijfer van bijna € 1.000 miljard verborgen zitten.

 

 

Die € 1.000 miljard aan Europese logistieke omzet in 2008 is berekend door het Duitse Fraunhofer instituut, en dit komt neer op een aandeel van 7,1 procent logistieke activiteiten in het Europese bruto nationaal product (BNP). De Europese logistieke markt is in twee jaar tijd met 15 procent gegroeid, en dat is een stuk sneller dan de 6 procent groei van het BNP. Als we de logistieke omzet in 2008 nader bekijken zien we dat de deelmarkt contract logistiek met € 374 miljard veruit de grootste is. Deze deelmarkt bestaat uit de distributie van fast moving consumer goods (ca. € 40 miljard), andere consumenten goederen (ca. € 80 miljard) en de toeleveringen aan productiebedrijven (€ 250 miljard) in vooral de auto-, metaal- en electronica-industrie. In deze deelmarkt zijn over heel Europa dienstverleners, zoals 3PL en 4 PL ketenregisseurs, actief om de logistiek voor klanten in goede banen te leiden.

 

Echter, het overgrote deel van de verladers doet de logistieke activiteiten nog zelf, want maar 25 procent van de logistiek in deze deelmarkt is uitbesteed. De contract logistiek is wel een markt met perspectief, met 19 procent groei tussen 2006 en 2008.

 

De andere negen logistieke deelmarkten in Europa zijn minder groot, met omzetten tussen de € 98 (‘losstaande’ warehousing/terminal overslag, vaak bij havens) en € 38 miljard (Less than Truck Loads). Enkele deelmarkten zijn in omzet hard gegroeid in twee jaar, zoals zee- en luchtvracht (beide meer dan 30 procent), maar deze deelmarkten hebben in dit jaar ook weer harde klappen gekregen. Andere deelmarkten, zoals bulk, speciaal transport en post, hebben om verschillende redenen juist een stagnatie gekend en zijn in twee jaar maar met enkele procenten gegroeid.

 

2008 is afgesloten. Wat 2009 brengt, weten we allemaal: omzetdalingen over de gehele linie. Ik denk dat de Europese logistieke markt dit jaar zal krimpen met rond de 5 procent naar € 940 tot 950 miljard. Dit is net iets meer dan de voorspelde 4 procent daling in het Europese BNP voor 2009. Voor de statistieken zullen we echter weer moeten wachten tot volgend jaar …

Reageer op dit artikel