blog

TMS-engineers en -gebruikers moeten polderen

Logistieke dienstverlening

Engineers missen de ‘sense of urgency’ voor korte-termijn besparingen. Mensen uit de operatie, zoals planners, komen niet snel met structurele wijzigingen. Ik pleit daarom voor een poldermodel bij innovaties op het gebied van transport management.

In tijden van recessie wordt het kaf van het koren gescheiden. Ook in de wereld van logistiek dienstverleners. De sterke partijen veranderen in partijen die anderen overnemen, de zwakkeren zijn aangewezen op allerlei vormen van steun, terwijl de middenklasse in meer of mindere mate aan het herstructureren is. De slimme herstructureerders denken gelijk creatief na over innovatie.

 

Innovaties nog volop aanwezig
De afgelopen weken was ik in Amerika bij een aantal zeer grote logistieke bedrijven, om hen te ondersteunen bij deze door de crisis gedreven innovatie middels nieuwe IT-concepten. Het goede nieuws is dat deze innovatieve aanpak volop aanwezig is, zelfs bij grote auto-vervoerders die met 40 procent volumedaling te maken hebben. De verschillen in aanpak zijn echter behoorlijk groot.

 

Operatie denkt korte termijn
Daar waar je bij de aanpak louter met de operatie te maken hebt wordt er te veel op de korte termijn gedacht, zonder echt structurele wijzigingen door te voeren. Bijvoorbeeld door wel een aantal wagens stil te zetten, maar zonder slimme optimalisatie toe te passen.

 

Sense of urgency ontbreekt
Daar waar dit alleen met engineers wordt opgepakt, blijft het teveel bij prachtige theorieën en ontbreekt de ‘sense of urgency’ voor korte-termijn besparingen. Een voorbeeld die ik tegenkwam: de engineer wil eerst de IT-oplossing toetsen op enkele uitzonderingen die men bij de roll-out in een ander werelddeel kan tegenkomen.

 

Mix meest succesvol
De meest succesvolle meetings over IT-concepten waren met de mix van beiden, waarbij zowel nieuwe concepten, als ervaringen van enkele TMS key-users aan bod kwamen. Deze key-users zijn eager om snel nieuwe stappen te nemen, en tegelijkertijd beschikken zij over een down-to-earth mentaliteit voor de praktische aspecten. Kortom een onmisbare partij in dit soort meetings.

 

Besparingen betalen de uitrol
Mijn advies voor nieuwe IT-concepten is dan ook: denk over afdelingen heen en breng de engineers uit de staf samen met de gebruikers uit de praktijk. Bedenk creatieve, innovatieve concepten, maar zorg ook voor zichtbare korte-termijn resultaten, die als showcase – en dus tot motivatie en inspiratie – dienen voor de rest van de organisatie. De korte-termijn besparingen betalen zo de uitrol.

 

Door ons Nederlandse poldermodel zijn wij ook in staat om zo’n overlegorgaan goed te omarmen.

 

 

Reageer op dit artikel