blog

In verzet tegen just-in-time-terreur

Logistieke dienstverlening

In verzet tegen just-in-time-terreur
In verzet tegen just in time-terreur

Ik constateer een groeiend verzet tegen de trend dat supply chains alsmaar sneller en flexibeler moeten worden. Een transporteur die ik laatst sprak, kon er zich zelfs kwaad om maken.“Ik wil helemaal niet dat mijn internetbestelling de volgende dag al wordt afgeleverd. Over een week is tijd zat.”

De onstuitbare trend supply chain management om alles op het laatste nippertje just in time te leveren, kan op tegenstand rekenen. Ook uit de sector zelf. De directeur van een transportbedrijf die ik laatst sprak was het in ieder geval spuugzat. "Ik wil helemaal niet dat mijn internetbestelling de volgende dag al wordt afgeleverd. Over een week is tijd zat."

 

Transporteur moet opdraven

Als er één schakel is in de keten die echt last heeft van de just in time-terreur, dan zijn het ook wel de transportbedrijven. Die moeten immers op stel en sprong opdraven voor steeds kleinere zendingen. Vooruitplannen en efficiënt orders combineren is bijna ondoenlijk geworden. "En de tarieven gaan alleen maar omlaag", aldus de directeur.

 

Ook retailer klaagt

Maar het zijn niet alleen de logistiek dienstverleners die lijden onder de trend om supply chains steeds meer af te stemmen op de korte termijn klantbehoefte. De logistiek manager van een supermarktketen hoorde ik laatst ook al foeteren. "Consumenten lopen de avond voor kerst een supermarkt binnen en vinden het dan heel normaal dat alles nog volop voorradig is. Gevolg is dat mensen steeds later hun kerstboodschappen doen en wij pas op het allerlaatst weten wat de vraag doet."

 

Wat wil de consument 

De hamvraag is of de just in time-gedachte voortkomt uit een echte behoefte van de consument of dat de verschillende schakels in de supply chain het zichzelf aanpraten.

 

Als ik naar mezelf kijk vind ik het wel handig dat de avond voor kerst nog alles te krijgen is in de supermarkten. Echter als dit niet zo was zou ik het ook prima vinden, en ook wel logisch. Dan zou ik gewoon een dagje eerder m’n boodschappen gaan doen. En als ik iets via internet bestel en het is er na een week in plaats de volgende dag, maakt me dat eerlijk gezegd ook niet zoveel uit.

 

In die zin kan ik me wel voorstellen dat mensen vinden dat de just in time-gedachte op sommige vlakken is doorgeschoten. Maar ja, kunnen we het nog terugdraaien?

Reageer op dit artikel