artikel

Efficiënt papierloos transport: LISA in de praktijk

Logistieke dienstverlening 788

Efficiënt papierloos transport: LISA in de praktijk

Maak kennis met LISA, dé toepassing voor efficiënt papierloos transport. Hoe helpt deze app organisaties eenvoudig en papierloos communiceren met klanten, charters én chauffeurs? Dennis Koster van Speedliner Logistics en Ronnie Kuijs van CZAV delen hun praktijkervaringen.

– Sponsored content door Centric –

Dennis Koster, directeur van logistiek dienstverlener Speedliner Logistics: “Wij gebruiken de LISA-app voor de aansturing van onze eigen voertuigen, maar ook voor voertuigen die we inhuren en voor charters. Dat helpt ons communiceren met onze klanten. Zij willen informatie over hun zendingen het liefst meteen hebben en met de app hebben we de data die daarvoor nodig is.”

Ronnie Kuijs, logistiek manager van de agrarische coöperatie CZAV: “Wij zijn een bedrijf met een seizoensmatig karakter. Daarom zetten wij naast onze eigen chauffeurs geregeld inleenchaffeurs van charters in, met name in de tijden dat we veel omzet hebben. Die inleenchauffeurs zijn natuurlijk niet altijd bekend met onze losadressen, maar met LISA kunnen ze gewoon op pad en worden ze genavigeerd naar de losplaats. We hebben daar zelfs nog een verdieping in aangebracht, want we hebben een button waarmee chauffeurs een plattegrond van het bedrijf van onze server af halen. Daarmee kunnen ze heel klantspecifiek op de juiste plaats op het erf hun producten lossen.”

Hoe verliep de ingebruikname?

Koster: “We hebben een aantal stappen doorlopen om het succesvol in gebruik te nemen. Het was vooral een kwestie van vooraf nadenken wat we wilden bereiken. Wat willen we weten, wat willen onze klanten weten en hoe zorgen we dat onze mensen makkelijk kunnen werken? Daarna zijn we gaan kijken welke apparatuur we nodig hadden. Daarbij ging het bijvoorbeeld om vragen of we foto’s willen maken en of we de navigatie willen gebruiken. Door op die manier eerst goed te bedenken wat we wilden, was het daarna eigenlijk alleen nog een kwestie van uitrollen.”

Kuijs: “Het in gebruik nemen van LISA ging vrij eenvoudig. Wij hebben samen met de consultant van Centric en een aantal chauffeurs goed nagedacht over welke data we willen beschikken. Daarna is het vragenpad van LISA helemaal op maat ingericht. Die inrichting hebben de chauffeurs vervolgens in de praktijk getest, waarna we het vragenpad hebben geoptimaliseerd. Zo hebben we een vragenpad gemaakt dat konden overdragen aan de andere chauffeurs. In die overdracht hadden de testchauffeurs een belangrijke rol: ze dienden als ambassadeurs om draagvlak te creëren en uitleg te geven over het gebruik van LISA. Dat bleek overigens amper nodig, want de logica van het vragenpad van LISA zorgde dat de andere chauffeurs het gebruik van de LISA-app direct onder de knie hadden.”

Bent u tevreden over wat LISA u oplevert?

Koster: “Ja, we hebben ons hele wagenpark aangesloten. Daardoor hebben we geen gedoe meer met dure devices en ingewikkelde vragenpaden. Met de app is het slechts een kwestie van downloaden, installeren en het werkt. LISA is simpel en intuïtief, vragenpaden zijn aanpasbaar en chauffeurs snappen snel hoe ze ermee kunnen werken.”

Kuijs: “LISA levert ons op dat we veel beter weten waar ons transport zit en dat we weten wanneer ons transport terug komt. Dat helpt om de orderpicking in het magazijn van de volgende vracht daarop aan te laten sluiten. Bovendien levert het klantgerichte informatie op. Bellen klanten ons met de vraag wanneer de vrachtwagen zal arriveren, dan hebben we daarop nu meteen het antwoord. Tot slot vermindert de app een heel stuk van de administratieve last doordat de wijzigingen die de chauffeur aanbrengt bij het lossen direct worden verwerkt in ons ERP.”

Bekijk ook de video over Lisa:

 

Over Speedliner Logistics

Speedliner Logistics is een logistiek totaaldienstverlener uit Oisterwijk. De dienstverlening bestaat uit een breed pakket, zoals distributie in de Benelux en Europa, (snel)transport, ADR, warehousing en webshoplogistiek. Bij Speedliner werken ongeveer 100 mensen.

Over CZAV

CZAV (Coöperatieve Zuidelijke Aan- en Verkoopvereniging U.A.) in Wemeldinge is dé agrarische coöperatie in Zuid-Nederland. Bij CZAV zijn ruim 3.100 actieve agrarische ondernemers in de akkerbouw, bloembollenteelt, veehouderij en fruitteelt aangesloten. In totaal werken er circa 600 mensen bij CZAV.

 

Meer weten? Download hier de whitepaper ‘Standaardisatie en slimme IT’

Whitepaper-Standaardisatie-en-slimme-IT

 

 

Reageer op dit artikel