artikel

Den Hartogh Logistics grondvest private cloud op Nutanix

Logistieke dienstverlening 1996

Den Hartogh Logistics grondvest private cloud op Nutanix

De omgeving verandert continu en logistiek dienstverlener Den Hartogh wil daarom ‘agile’ zijn.  Om die gewenste wendbaarheid optimaal te kunnen ondersteunen ging het bedrijf op zoek naar een nieuw flexibel platform voor Den Hartogh’s private cloud. Het werd Nutanix. Dennis Hofstede, ICT Director bij Den Hartogh vertelt over zijn IT-strategie en aanpak.

Hofstede is ruim een jaar in dienst bij Den Hartogh. Daarvoor werkte hij bij diverse andere grote bedrijven zoals FloraHolland, Vitens, Capgemini en Ernst & Young. Hij heeft bewust voor Den Hartogh gekozen als volgende carrièrestap, omdat het bedrijf naar alle kanten innovatie uitstraalt. Het familiebedrijf is in de loop der jaren van vervoer  van verpakte goederen opgeschoven naar bulktransport met focus op de chemie. “In 1995 zijn we echt intermodaal gegaan met tankcontainers en vanaf 2007 zijn we wereldwijd intermodaal gegaan en hebben we een mondiaal netwerk opgebouwd.”

Groei essentieel

Het bedrijf opereert in een dynamische wereld, waarin het zijn vervoersnetwerk voortdurend moet uitbreiden om zijn klanten in alle hoeken van de wereld te kunnen blijven bedienen. Den Hartogh’s groeistrategie is vooral gebaseerd op regelmatige overnames van kleinere logistieke partijen. Maar eind 2015 werd met de overname van de Britse InterBulk Group ook een relatief grote vis aan de haak geslagen. “Den Hartogh moet groeien om zijn klanten lokaal te kunnen bedienen. Dat gaat om het netwerk. Hoe groter je bent, hoe meer containers je hebt, hoe beter je een dekkend wereldwijd netwerk ontwikkelt en hoe meer nieuwe klanten je weer binnenhaalt. Met de overname van InterBulk, doen wij nu ook vaste bulkgoederen. Dat zit in rechthoekige containers. Zo’n container noemen wij een box. Daarvoor zaten we vooral in vloeistoffen en gas, en daarvoor gebruik je, vanwege de druk, ronde tankcontainers.”

Den Hartogh heeft door de overname van InterBulk een behoorlijke sprong gemaakt. Met zijn tankcontainers is het van 7000 naar 19000 gegaan. En qua boxen, die het voorheen niet had, bezit het nu zo’n 7000 stuks. In Europa heeft het 530 eigen trucks rondrijden. En qua medewerkers is het van 1100 naar 1600+ gegaan. “We zitten nu in elk deel van de wereld, behalve Australië”, meldt Hofstede met een zekere trots.

Flexibele ICT een must

We leven in een constant veranderende maatschappij en Den Hartogh wil ‘agile’ zijn. “Wij willen constant mee kunnen veranderen, en het liefst een stap vooruit lopen. Daarom zullen we voortdurend moeten innoveren en groeien, maar tevens een stabiele factor moeten blijven. Want als je niet stabiel bent, dan lopen je klanten weg. Maar je moet wel blijven groeien om jouw netwerk steeds fijnmaziger te maken. Dat betekent dat je als bedrijf heel flexibel moet zijn. En om mee te kunnen ademen en mee te kunnen bewegen met de business, moet dus ook onze ICT heel flexibel zijn.”

IT-strategie en aanpak

Hofstedes IT-strategie is gebouwd op vier hoekstenen. Je moet, zegt hij, werken vanuit een IT-architectuur, zorgen voor zoveel mogelijk digitalisering en uitwisselingsmogelijkheden met derden, een zo flexibel mogelijk IT-platform creëren, en continu blijven innoveren. Zijn aanpak is daarbij gebaseerd op vijf principes. “Het begint met het opruimen van legacy, want doe je dat niet dan is dat een blok aan je been bij je innovatie. Vervolgens moet je je met lifecycle-management gaan bezighouden om toekomstige legacy te voorkomen. Dan moet je zoveel mogelijk virtualiseren. Je moet daar waar mogelijk standaardiseren. En tot slot moet je je ondersteunende IT-processen zoveel mogelijk migreren naar de public cloud.”

Hoe kan het nu zo zijn dat standaardisatie bijdraagt aan de flexibiliteit van je landschap? “Omdat als je een standaard landschap hebt, je veel makkelijker changes kunt uitvoeren”, legt hij uit. “Want je hoeft niet meer met allerlei uitzonderingen rekening te houden.”

Hybrid cloud

Wat we met onze gang naar de public cloud nastreven, is met name ‘pay per use’, vervolgt hij. “Als het dat niet is dan is het geen cloud. Als je dan goed gaat kijken, dan zoek je voornamelijk SaaS-oplossingen die je gewoon zo kunt neerzetten. En als je dan in de markt gaat kijken, dan kom je dat vooral tegen op het vlak van de IT-ondersteunende processen op gebied van HR, Finance, en kantooroplossingen als Exchange en Office; ondersteunende applicaties die niets te maken hebben met je primaire proces. Vooral op dat vlak levert standaardisatie veel winst op. Bij een overname kun je bijvoorbeeld veel makkelijker schalen. Mensen erbij of eraf, je draait even aan een paar knoppen en er kunnen weer zoveel mensen meer of minder een bepaalde applicatie gebruiken.”

Wij focussen ons wat innovatie betreft vooral op de primaire processen, gaat hij verder. “Daarmee wordt tenslotte het geld verdiend. Die houden we daarom het liefst nog in eigen hand. Dat is ook de reden dat we geloven in de hybrid cloud. We hebben alles van onze IT zoveel mogelijk uitbesteed, maar we doen ook nog een stukje zelf. Daarbij ontdekten we: traditionele hardware is nogal taai en inflexibel. Het is heel makkelijk uit te breiden, je koopt het zo, maar om het dan aan de praat te krijgen in je volledige infrastructuur, is vaak behoorlijk lastig. Voor onze infrastructuur zijn we daarom op zoek gegaan naar een nieuw platform voor onze private cloud, dat veel beter schaalbaar is en veel meer de eigenschappen heeft van de public cloud. Dus ook een betere performance en een veel betere continuïteit. Want in veel traditionele hardwareplatformen kom je heel veel ongebruikte capaciteit tegen. Dat is zonde van het geld, en je moet het wel allemaal beheren. Dat platform hebben we – via contacten met derden – uiteindelijk gevonden in Nutanix.”

De migratie naar Nutanix

Nutanix (opgericht in 2009) levert sinds 2011 zogeheten web-scale hyperconverged-oplossingen voor zowel kleine als grote bedrijven. En sinds dit jaar heeft het definitief de stap gezet naar een enterprise-cloudplatform dat iedere applicatie kan draaien en diverse hypervisors en publieke clouds ondersteunt.

“De migratie van ons oude HP- naar het nieuwe Nutanix-platform is enorm soepel en snel gegaan”, schetst Hofstede. “Het draaide gewoon na een paar dagen al als een zonnetje. Geen enkele downtime en alles tijdens productie-uren. Ik heb vroeger meegemaakt dat zoiets meer dan een jaar kon duren. En wat je ook ziet: je hele failover is veel makkelijker geregeld, en de infra-architectuur is enorm versimpeld. De nieuwe architectuur kon zowat op een kwart a4-tje. Het upgraden van je hardware is veel makkelijker en veel sneller, je benut al je computerpower volop, want het wordt allemaal automatisch geschaald, en qua performance hebben we een verbetering gezien van tussen de 15 en 30 procent.”

‘Connecting everything’

Gevraagd naar een blik in de toekomst zegt Hofstede tot slot: “Ik denk dat we nog veel verder moeten digitaliseren, want op dat vlak is nog veel te halen. En het wordt straks ‘connecting everything’, en dan bedoel ik niet alleen het Internet of Things. Het gaat nog veel verder. We gaan alles aan elkaar knopen: IoT, onze klanten, onze gebruikers, noem het maar op!”

Reageer op dit artikel