artikel

Logistiek is echt mijn ding

Logistieke dienstverlening

Logistiek is echt mijn ding
Karel de Jong

Bij Karel de Jong zit logistiek van jongs af aan al in de genen. Met een vader die een expeditiebedrijf en een warehouse had, kon het niet anders dat De Jong zou kiezen voor een carrière in de logistiek. “Het was echt geen kinderarbeid, maar vanaf mijn twaalfde handelde ik al met veel plezier zelfstandig het papierwerk af voor het magazijn van mijn vader.”

Vanuit die ‘natuurlijke’ interesse voor de logistiek maakte De Jong, die nu manager logistiek is bij Jumbo Supermarkten, na zijn middelbare school de logische overstap naar de logistieke HES opleiding in Rotterdam. Direct na die studie kon hij in 1991 aan de slag bij logistiek dienstverlener Intexo, waar hij de basis legde voor zijn succesvolle carrière in de logistiek. De Jong begon bij de logistiek dienstverlener als management trainee. “In die rol kwam je dus letterlijk in contact met de werkvloer; we moesten op de expeditie van alles doen tot en met orderpicken aan toe. Bij Intexo maakte ik echt een vertaling van mijn theoretische kennis naar de dagelijkse praktijk.”

 

ISO-certificering

Bij de logistiek dienstverlener ging De Jong zich in zijn eerste periode ook bezighouden met het ontwikkelen van de kwaliteitszorg. “In de periode 1991 en 1992 heb ik me toen als project manager beziggehouden met alle facetten op het gebied van ISO-certificering. Die kwaliteitszorg was toen echt een hype.” Logistiek duizendpoot De Jong stortte zich na de kwaliteitszorgoperatie vervolgens op de implementatie van een bedrijfsbreed WMS-systeem. De Jong stoomde vervolgens door naar de functie van warehousemanager in een dc waar hij leiding gaf aan honderd mensen. “Daar heb ik veel van geleerd bijvoorbeeld ook om te gaan met tegenslag en tegenwerkingen.”

 

Hewlett Packard

In 1998 ging De Jong voor Intexo, dat inmiddels was overgenomen door Exel, voor computerproducent Hewlett Packard (HP) in Amersfoort een business unit leiden. “In opdracht van HP verzorgden we de logistieke operatie van hun eigen site, waar achthonderd mensen werkten. Heel bijzonder was dat ik leiding gaf op een site waar de opdrachtgever, HP, ook nog eens eigenaar van was. Door die constructie had je te maken met een klant die je continu op de vingers keek.”

In die periode leerde De Jong het klappen van de zweep kennen van de harde bedrijfscultuur en het continu moeten presteren bij HP. “Je had hoge KPI-targets die je moest halen, concurreren met twee andere sites in onder andere Singapore en daarnaast ook nog eens voldoen aan allerlei strenge kwaliteitseisen. Als je daar je doelen niet bereikte, kwam je niet weg met het excuus van ‘ik doe toch m’n best?’

 

Familie Van Eerd

In 2000 maakte De Jong de overstap naar zijn huidige werkgever Jumbo Supermarkten. Bij de supermarktorganisatie wordt hij eindverantwoordelijk voor de logistiek. “Het was een mooi moment om in te stappen want Jumbo begon toen net met het verdubbelen van het aantal winkels en maakte een grote omslag van ‘traditionele groothandel’ naar ‘retailer’.”

De transfer naar de supermarktorganisatie uit Veghel gaf volgens De Jong weer een nieuwe dimensie aan zijn logistieke loopbaan. “Je komt vanuit een business-to-business omgeving terecht in een business-to-consumer omgeving met een hands on mentaliteit, waar snel geschakeld moet worden binnen processen.”

 

Human Factor

Terugblikkend vindt De Jong dat hij de afgelopen vijftien wel zo’n beetje alle facetten van de logistiek heeft doorlopen. “Ik heb binnen de logistiek de inkoop en verkoop kant gezien en bijvoorbeeld een specialisme als een WMS implementatie meegemaakt. Belangrijk was daarbij vooral hoe je je mensen weet te motiveren: hoe ga je om met de Human Factor. Coaching begeleiding is heel belangrijk of het nu ging om een kleine groep medewerkers of een operatie van 1200 mensen. Zonder anderen tekort te willen doen, heb ik de basis voor mijn succes in de logistiek gelegd bij Intexo. Zij boden mij ruim de kans om de vertaalslag te maken van mijn theoretische kennis naar de praktijk.”

De schat aan logistieke ervaring die De Jong de afgelopen jaren heeft opgedaan, komt goed van pas bij het inpassen van meerdere nieuwe filialen in de Jumbo-organisatie en de logistiek. Daarnaast is hij op dit moment ook nauw betrokken bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën zoals pick-to-light, pick-by-voice en komend voorjaar de livegang van het automatische collopicking van TRM. “Dat project is echt mijn kindje, waar ik mijn ideeën en visies op los kan laten. Bovendien leer ik iedere dag nog bij van de TRM-mensen.”

 

Bevoorrecht mens

De Jong voelt zich als logistiek manager een bevoorrecht mens. “Bevoorrecht omdat ik van de familie Van Eerd de vrije hand krijg om het logistieke proces van Jumbo efficiënter te maken. Ook ben ik een bevoorrecht mens omdat ik een vak beoefen die zorgt voor heel veel voldoening ondanks dat logistiek door veel mensen buiten ons vakgebied niet zo sexy wordt gevonden. Ik kan me niet voorstellen dat ik nog niets anders zou gaan doen in de toekomst: Het is echt mijn ding geworden.”

Reageer op dit artikel