nieuws

GS1 Cloud moet uitgroeien tot database met miljard producten

Ketensamenwerking 1226

GS1 Cloud moet uitgroeien tot database met miljard producten
GS1 lanceerde de GS1 Cloud database tijdens het jaarcongres in Barneveld.

GS1 streeft ernaar om een productdatabase te ontwikkelen waarin de data aanwezig is van meer dan een miljard producten. Het vullen van deze database, GS1 Cloud, start in juli. De lancering ervan werd op het jaarcongres in Barneveld bekend gemaakt. GS1 Cloud moet foutieve of bewust onjuiste informatie sneller dan nu mogelijk is zichtbaar maken.

Volgens de organisatie die uniforme standaarden nastreeft, zal GS1 Cloud uitgroeien tot de grootste productdatabase wereldwijd. Zover is het nog niet, maar ook tegen het eind van dit jaar moeten er al flinke stappen zijn gezet. In juli verwacht de organisatie honderd miljoen producten in de cloud te hebben verzameld. Met de centrale database wil GS1 een stap zetten in het tegengaan van cybercriminaliteit en het veiliger maken van informatie. Toch is volgens de organisatie de aanwezigheid van incorrecte data een minstens zo belangrijk aspect, een reden om extra energie in GS1 Cloud te steken.

‘Businessmodel van sharing komt dichterbij’

Volgens Koos van der Meij, verantwoordelijk voor business development big data en ICT aan de Wageningen Universiteit geeft GS1 Cloud producenten een handvat in handen waarmee ze de keten kunnen versterken. “Het businessmodel van ‘sharing’ komt hiermee dichterbij. Elk jaar komen er miljoenen consumenten bij die heel veel info hebben over jouw product. Hoe ga je daar als bedrijf, producent of retailer, mee om? Op dit moment is de vraag nog hoe je als bedrijf organisatorisch met data omgaat, maar je moet snel toe naar de nieuwe mogelijkheden die data biedt.”

Productvalidatie

GS1 Cloud krijgt bij de start drie toepassingsgebieden. Ten eerste is dat een controle op basis van een uniek nummer voor elk product. Ten tweede is dit productvalidatie op basis van de ingevoerde informatie. Ten derde een zoekfunctie voor producenten die zoeken naar nieuwe producten voor hun fysieke of online winkel. GS1 Cloud informatie bevat per product zeven aspecten: unieke GTIN-code, de fabrikant, het merk, de etiketinformatie, de productclassificatie, de doelmarkt en een foto van het product.

Herkomst product controleren

Logistiek gezien moet de cloudgebaseerde database onder andere helpen bij de track & trace van data. Blockchaintechnologie gekoppeld aan GS1 Cloud kan in de toekomst onder andere de informatie achter een product valideren. De consument kan zo op basis van de herkomst van een product besluiten om een stuk vlees wel of niet te kopen. De Amerikaanse retailer Walmart zette in de kip supply chain al stappen op dit gebied. De cloud moet als centrale database gaan dienen voor retailers, open marktplaatsen, fabrikanten, consumenten, overheden, onderzoeksinstituten en app-ontwikkelaars.

DatakwaliTijd 2.0

Aan de cloudgebaseerde database koppelt de standaardisatieorganisatie een initiatief dat DatakwaliTijd 2.0 heet. Volgens Jerry Tracy, sectormanager levensmiddelen en drogisterij bij GS1 is hiervan het doel om tegen het eind van 2018 96 procent van alle artikelen te laten controleren. Nu ligt dit controlepercentage op 55 procent. “Via de controlefunctie willen we checken of artikelinformatie betrouwbaar is, of deze correct , compleet en up-to-date is.”

GS1 Cloud data-analyse

Data-analyse moet leveranciers ondersteunen bij de invoer van data in GS1 Cloud. Jeroen Dokter, data-analist bij de standaardisatieorganisatie: “We kunnen al behoorlijk geautomatiseerd naar leveranciers aangeven of de data die ze invoeren juist is. We kunnen geautomatiseerd afwijkingen detecteren. Kunstmatige intelligentie en machine learning gaan hierbij in de toekomst een steeds grotere rol spelen.” Over het meewerken van bedrijven aan het cloud-initiatief, heeft Tracy geen enkele zorg: “Een jaar geleden was er bij leveranciers nog wel wat twijfel, maar nu zien ze steeds duidelijker de noodzaak en het nut van data juist invoeren en delen. Ze kunnen niet meer terug. We zullen niet dwingen om mee te werken, maar wie niet deelneemt zet zichzelf op een achterstand.”

Foto's

Reageer op dit artikel