nieuws

Duurzaam pakketten versturen is de toekomst

Home 166

Elke dag worden er wereldwijd miljoenen pakketten verstuurd. Pakketten versturen op zo’n grote schaal heeft natuurlijk veel negatieve invloeden op het milieu. Gelukkig zijn er verschillende opties om uw voetprint wat dat betreft te verkleinen.

Duurzaam pakketten versturen is de toekomst
Lianne Brunken, Content Marketeer

Sponsored content door Isatis Online Results

Het duurzaamheidsplan

Er bestaat een brancheverduurzamingsplan waarin verschillende voorwaarden staan wat betreft de verpakking van producten. Het gaat niet alleen over het recyclen van verpakkingsmateriaal maar ook over de verduurzaamheid bij het ontwikkelen van verpakkingen. In 2018 moeten de hoogst haalbare doelen zijn gerealiseerd. Deze doelen kan het ministerie van Infastructuur en Milieu gebruiken bij het opstellen van beleid.

De verpakking hergebruiken

De meest logische en makkelijkste optie is het hergebruiken van een verpakking. Bedrijven die klanten de mogelijkheid bieden producten te laten retoursturen, zoals webshops, kunnen de klant vragen het product in dezelfde verpakking te retourneren. Voor kleinere pakketten versturen is het niet nodig om speciaal daarvoor bestemd verpakkingsmateriaal te kopen, oude kartonnen dozen kunt u daar ook prima voor gebruiken.

De verpakking aanpassen

Het beste is de verpakking aan te passen zodat het pakket zo efficiënt mogelijk verzonden wordt. Houd bij het ontwerpen van de verpakking rekening met de logistiek, bijvoorbeeld met de afmetingen van de palletwagen. Kies daarnaast voor duurzame verpakkingsmaterialen, bijvoorbeeld verpakkingen van gecertificeerd materiaal, zoals producten met het FSC Keurmerk. Zorg er daarnaast uiteraard voor dat het verpakkingsmateriaal geen schadelijke stoffen bevat. U kunt de consument aansporen zijn afval goed te verwerken door naar hem of haar te communiceren in welke afvalstroom de verpakking terecht moet komen.

De verzending aanpassen

De verzendingen beperken zorgt vanzelfsprekend voor minder uitstoot. Dat betekent niet dat u dan maar minder pakketten moet versturen. U kunt bijvoorbeeld wel meerdere verzendingen in één versturen naar hetzelfde adres indien mogelijk. Probeer zoveel mogelijk producten in één doos te stoppen, zodat er minder verpakkingsmateriaal per doos nodig is. Dat is niet alleen beter voor het milieu maar bespaart ook geld.

De verzending compenseren

Een ander initiatief is de mogelijkheid uw verzending te compenseren. Bij enkele postorderbedrijven kunt u uitrekenen hoeveel CO2 uw verzending uitstoot. U kunt dan vervolgens naar rato een bedrag doneren aan bepaalde initiatieven waarbij er in duurzame projecten wordt geïnvesteerd. In veel gevallen kunt u deze compensatie opnemen in uw duurzaamheids- en jaarverslag.

Hoe groen bent u als het gaat om het verzenden van pakketten? Heeft uw organisatie het duurzaam verzenden op orde of kan er nog het een en ander beter?

 

Reageer op dit artikel