nieuws

‘Mens’ is succesfactor winnaar Logistiek Prijs

Home

Nike Europe won donderdagavond de Nederlandse Logistiek Prijs 2014. Het bedrijf schrijft het succes toe aan zijn mensen.

‘Mens’ is succesfactor winnaar Logistiek Prijs
Foto's Roel Dijkstra

Dertig jaar nadat DAF als eerste de prestigieuze logistiek prijs won, kon donderdagavond Nike Europe juichen. Op het evenzo prestigieuze schip SS Rotterdam ontving Marc den Boogert, manager demand planning en inventory management bij Nike de Nederlandse Logistiek Prijs 2014 uit handen van juryvoorzitter Walther Ploos van Amstel en VLM voorzitter Jack van der Veen.

Distributie en planning

De jury (zie juryrapport onderaan) roemde met name het feit dat Nike er in is geslaagd in drie jaar tijd de vraagvoorspelling naar een hoger plan te tillen. Het sportmerk kan hierdoor betere cross-functionele beslissingen nemen waar zowel Nike als de klant van profiteert. Ploos van Amstel: “Nike maakte van distributie en planning hun kerncompetentie. Hiermee sturen ze op vraag en aanbod en marges en hebben ze succes in de volatiele markt.”

Plannen zijn fout

Den Boogert van Nike was vooral blij,  trots en dankbaar naar zijn collega’s: “Plannen zijn altijd fout. Het gaat om de mensen en wat ze doen met de plannen.” Een tip van de winnaar: “Denk commercieel, je moet een beetje flirten met sales en denken in oplossingen in plaats van problemen.”

Weer impact op logistiek

Volatiliteit was het thema van de 31e editie van de Logistiek Prijs. Gastspreker weerman Gerrit Hiemstra benadrukte in zijn speech  de toenemende volatiliteit van het weer en de  impact hiervan op de logistiek. Zijn advies: ” kijk verder voorruit, analyseer de weerrisico’s in de supply chain en integreer meteorologische data in logistieke processen.”

Eerdere winnaars

Nike Europe is de dertigste winnaar van de Nederlandse Logistiek Prijs. Bedrijven die de prestigieuze prijs eerder wonnen zijn:

2013 ASML

2012 Connekt
2011 Sabic
2010 ID&T
2009 ORTEC
2008 Philips Lighting (Oeuvreprijs)
2007 TomTom WORK
2006 Heineken
2005 VanDrie Group
2004 HEMA BV Distributiecentrum
2003 IBM Nederland NV
2002 Van Gend & Loos
2002 Eervolle Vermelding voor De Nederlandsche Bank
2001 Wehkamp
2000 ATCOSTPLUS BV
1999 Grolsche Bierbrouwerij Nederland BV
1998 Schuitema NV
1997 AKZO NOBEL Decorative Coatings Nederland
1996 Mallinckrodt Medical BV
1995 Stork PMT
1994 Kortman Intradal
1993 Coöperatieve Sierteeltsector
1992 Fokker Aircraft BV
1991 Vanderlande Industries
1989 Intexo en Tulip Computers
1988 Technische Unie
1987 ATAG
1986 Centraal Boekhuis
1985 Rank Xerox
1984 DAF Trucks

Lees ook: Nike Europe wint Nederlandse Logistiek Prijs 2014

Reageer op dit artikel