nieuws

Herstel transportsector zet door in 2015

Home

Alle bedrijvensectoren profiteren in 2015 van economische groei. Voor de transportsector wordt een volumegroei van 1,9 procent verwacht in 2015.

Herstel transportsector zet door in 2015

Dat blijkt uit de sectorprognoses voor het bedrijfsleven 2015 die Rabobank vandaag bekend heeft gemaakt. Naast aantrekkende export en stijgende investeringen komt de groei door licht toenemende particulieren besteding. De binnenlandgerichte bedrijvensectoren zoals, detailhandel, horeca en automotive profiteren komend jaar van het economisch herstel. Vooral in de industrie, groothandel en transport zal het afzetvolume toenemen, stelt Rabobank. De op het buitenland gerichte sectoren zoals de maakindustrie, de chemie en de groothandel en de logistiek zullen in 2015 het meeste profiteren van het economisch herstel.

Wegvervoer en binnenvaart

Voor de transportsector wordt een volumegroei van 1,9 procent verwacht in 2015. Het wegvervoer zal in volume toenemen en de tarieven zullen stijgen. Omdat de concurrentie fors blijft, zijn voor het halen van rendement een hoge bedrijfsefficiency, aanvullende logistieke diensten en het bundelen van ladingstromen noodzakelijk. De binnenvaart profiteert komend jaar van hogere volumes. Door de overcapaciteit blijven de tarieven echter onder druk staan. De groeiende online-verkopen zorgen voor een forse groei bij post- en koeriersbedrijven, aldus de bank.

Industrie en groothandel

Voor groothandels voorziet de bank een volumestijging van 3,2 procent zien, maar de omzetten staan onder druk als gevolg van prijs- en margedalingen. Groothandels zullen meer dan ooit toegevoegde waarde in de keten moeten leveren, bijvoorbeeld door samen te werken met detailhandels en producenten.

Food en horeca

Voor de bouw voorziet Rabobank herstel vanaf de tweede helft van 2015, De volume in automotive stijgt in 2015 met 2,5  procent. Met de opkomst van internetverkoop van voedsel zal de macht in de keten verschuiven van de supermarkt naar de consument. De gestage groei in de horeca en recreatie van dit jaar zet zich in 2015 voort met een verwachte volumegroei van 1 procent.

Reageer op dit artikel