nieuws

Samenwerking Green Logistics en GreenFreight Europe

Home

Samenwerking Green Logistics en GreenFreight Europe

Het project Green Logistics en het Europese initiatief Greenfreight Europe gaan nauwer samenwerken. De samenwerking moet onder meer leiden tot efficiëntere oplossingen voor de sector.

Peter  van der Sterre ondertekende gisteren namens GreenFreight Europe de zogenoemde memorandum of understanding. Dit gebeurde tijdens een conferentie in Mülheim. De intentieverklaring moet leiden tot kennisuitwisseling zodat het bedrijfsleven uiteindelijk betere informatie en projecten krijgt voorgeschoteld op het gebied van ecologische, logistieke oplossingen.

Kennispartner

Van der Sterre vindt de samenwerking logisch en belangrijk: “GreenLogistics, waarbij Fraunhofer instituut nauw bij betrokken is, wordt een kennispartner. Zij gaat ons voorzien van kennis en advies. Ze gaat onder meer onze methodologie en manier van certificering verifiëren.”

Methodiek

Een andere belangrijk gevolg van de samenwerking is kennisuitwisseling onder meer door het delen van ‘best practises’, aldus Van der Sterre. “Er zijn in Europa diverse initiatieven en projecten. Het is zaak om ze op een lijn te krijgen en dat begint met één methodiek qua meetsystemen. Ook kunnen we door de samenwerking het erfgoed van programma’s beter behouden en beschikbaar stellen aan de bedrijven.”

Uwe Clausen, leidsman van het Fraunhofer instituut stipte het belang aan van de samenwerking tussen onderzoek en het bedrijfsleven: “Juist bij complexe vraagstellingen zoals het milieu is het belangrijk dat alle belangrijke spelers  betrokken zijn. Alleen zo krijgen we de acceptatie die nodig is.”

Meerdere initiatieven

GreenLogistics is een programmaonderdeel van het EffizienzCluster LogistikRuhr uit Duitsland dat eind mei een soortegelijke overeenkomst tekende met Dinalog. Green Freight Europe en Lean and Green tekende eind vorig jaar een intentieverklaring om te komen tot één methodiek om CO2–uitstoot te meten en te rapporteren.

Reageer op dit artikel