nieuws

DHL: Nederland internationaal meest verbonden

Home

Nederland mag zich andermaal het meest verbonden land ter wereld noemen, gemeten naar internationale handelsstromen, kapitaal, informatie en mensen. Dat blijkt uit de tweede editie van de DHL Global Connectedness Index (GCI).

DHL: Nederland internationaal meest verbonden

DHL heeft een uitgebreid onderzoek gedaan naar de mate van globalisering. Nederland staat nog altijd te boek als ‘s werelds meest verbonden land, net als in 2010. Van de tien meest verbonden landen ter wereld in 2011 zijn er negen gelegen in Europa. Dat is dan ook de meest verbonden regio ter wereld. Het rapport is gebaseerd op meer dan een miljoen gegevens verzameld in de periode 2005-2011 en concludeert dat de wereld van vandaag minder verbonden is dan in 2007. ‘

Daling
Het onderzoek toont verder aan dat de wereldwijde verbondenheid, gemeten naar internationale handelsstromen, kapitaal, informatie en mensen, scherp toenam tussen 2005 en 2007 en in elkaar zakte bij het begin van de financiële crisis. Ondanks een bescheiden groei sinds 2009 is de verbondenheid nog lang niet op het niveau van voor de crisis.

Sub-Sahara in opmars
Terwijl de wereld in zijn geheel tussen 2010-2011 maar bescheiden groeide in verbondenheid, maakten sommige landen grote sprongen. Dat geldt voor Mozambique, Togo, Ghana, Guinee en Zambia. Hoewel de regio zelf nog altijd het minst verbonden is in absolute zin, maakte het tussen 2010 en 2011 wel de grootste relatieve groei door.

Verbondenheid en welvaart
“Onderzoek naar de daadwerkelijke mate van globalisering van specifieke landen en regio’s legt twee zaken bloot”, zegt professor Pankaj Ghemawat, auteur van het onderzoeksrapport. “Allereerst zijn de stromen van goederen, informatie en mensen drastisch lager dan we geneigd zijn te denken. Ten tweede heeft ieder land – zelfs Nederland – een ongekend potentieel aan meer verbondenheid waar het van kan profiteren. In moeilijke economische tijden betekent dit een ongekend krachtige hefboom voor groei.”

Reageer op dit artikel