nieuws

Docentenstages blijken erg zinvol

Home

Lesmateriaal vergaren, bijgepraat worden over docentenstages, informatie verzamelen en nadenken over samenwerking met het bedrijfsleven zijn de onderwerpen die dinsdag de revue passeerden tijdens de VLM docentendag.

Docentenstages blijken erg zinvol
Docentendag Logistica

In de Croesezaal van de jaarbeurs kwamen vijftig hbo-docenten bij elkaar om van gedachten te wisselen over de samenwerking tussen onderwijs en het bedrijfsleven. De leraren werden om te beginnen bijgepraat door Peter van der Meij over de ontwikkelingen over Dinalog – het topinstituut – en de stichting Nederland is Logistiek, waar hij voorzitter van is. Er is voor de docenten veel lesmateriaal te vergaren. "We hebben een toolkit met allerlei cases, filmpjes en informatie om studenten te informeren over de mogelijkheden in de logistiek. De filmpjes duren niet te lang, gezien de spanningsboog van drie minuten die de gemiddelde hbo-student heeft," grapt Van der Meij.
  
Lector supply chain management Henk Betlem verteld over de eerste ervaringen van docenten die stage hebben gelopen bij verschillende bedrijven. "Er werd druk uitgeoefend door het ministerie om docenten stages te laten lopen," verteld Betlem. De praktijkervaring die docenten tijdens stages op doen blijkt erg zinvol. "Je blijft bij en krijgt iets mee van de dynamiek in een logistieke organisatie." Het projectonderwijs wat tegenwoordig gegeven wordt op hbo-instellingen vereist specifieke vakkennis. Een bredere visie is nodig in het onderwijs, evenals kennis en ervaring van het toepassingsgebied logistiek.

  
Docente Sonja van Hal kan dat bevestigen, zij liep gedurende een half jaar een halve dag per week stage bij logistiek dienstverlener Rotra in Doesburg. "Ik heb heel veel aan scholing gedaan en het kaderpersoneel geïnformeerd over juridische zaken. Veel mensen weten niet dat er veel aansprakelijksheidsverschillen zijn tussen transport en expeditie. Het is een uitdaging om die kloof van kennis kleiner te maken en zo een bedrijf verder te helpen."

Reageer op dit artikel