nieuws

Logistieke ondernemers: afnemend vertrouwen in de economie

Home

Het vertrouwen in de economie van ondernemers in de sector transport en logistiek neemt af. De stemmingsindicator daalde voor de vierde maal op rij. Dat blijkt uit het conjunctuurbericht van Transport en Logistiek Nederland (TLN) over het 1e kwartaal van 2008.

Logistieke ondernemers: afnemend vertrouwen in de economie
Logistieke ondernemers: afnemend vertrouwen in de economie

 

Ondanks het slinkende ondernemersvertrouwen is de stemming nog steeds niet negatief. De stemmingsindicator is namelijk nog steeds bovengemiddeld. Toch viel de bedrijvigheid in de eerste maanden van 2008, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, wat tegen. De daarmee gepaard gaande lagere omzet en winst zorgen voor de daling in het vertrouwen.

 

Vacaturegraad

Positief punt was wel de stijging van het vrachtprijsniveau in de eerste maanden van dit jaar. Acht jaar geleden, in het eerste kwartaal van 2000, werd het huidige prijsniveau voor de laatste keer bereikt. De vraag naar chauffeurs lijkt wel minder te worden. De vacaturegraad is met 3,9 procent in anderhalf jaar tijd niet zo laag geweest. En het percentage bedrijven dat één of meerdere vacatures telt, is sinds twee jaar niet zo laag geweest.

 

Stemming

Het TLN-conjunctuurbericht is voor een belangrijk deel gebaseerd op de conjunctuurenquête, die TLN sinds 1995 vier keer per jaar onder zijn leden houdt. De jongste uitkomsten geven een beeld van de stemming in de branche over het eerste kwartaal van 2008. TLN hanteert daarbij de zogenaamde stemmingsindicator. Deze bestaat uit weging van het percentage positief en negatief gestemde ondernemers ten opzichte van het totale aantal.

 

Lees ook

Reageer op dit artikel