nieuws

Aantal vacatures in januari sterk gedaald

Home

De vraag naar personeel is in januari sterk gedaald. Dat blijkt uit cijfers van de Monster Employment Index, de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt. De sector transport & logistiek was een van de grootste dalers.

Aantal vacatures in januari sterk gedaald
Aantal vacatures flink afgenomen

In januari zakte de Index met 17 punten naar 188 punten, het laagste niveau sinds maart vorig jaar. Voor Transport & Logistiek nam de index met 39 punten af.

“De grote daling in januari komt niet als een volledige verrassing aangezien de Nederlandse Index het nieuwe jaar traditiegetrouw met een daling begint”, aldus Diana Krieger, managing director van Monsterboard.nl. “Maar deze terugval is wel de grootste maanddaling sinds het begin van de meting in 2005. Na alle groei van de laatste jaren een opvallend moment.” Vergeleken met januari 2007 staat de index wel nog 17 punten hoger.

Noord-Nederland laat sterkste daling zien

Waar alle provincies een daling laten zien van de index, is deze in de noordelijke provincies het scherpst. Groningen daalde met 29 punten het diepst en ook in Friesland (-26), Overijssel (-24) en Drenthe (-20) nam de index fors af. In Friesland waren de sectoren financiële dienstverlening en transport & logistiek de grootste dalers.

Europa daalt eveneens
De verminderde vraag naar personeel was ook te zien in de overige Europese landen waar de index wordt gemeten. Zweden daalde net als Nederland met 17 punten, terwijl ook Frankrijk (-16), Groot-Brittannië (-14) en Duitsland (-10) een aanzienlijke daling noteerden. De totale index van Europa daalde hierdoor in januari met 16 punten naar een totaal van 139 punten. Dit is nog wel 17 punten hoger dan januari vorig jaar.

De Monster Employment Index is de maandelijkse barometer van de online arbeidsmarkt en baseert zijn resultaten op circa 300 Nederlandse carrièresites en vacaturepagina’s van websites van bedrijven.

 

Lees ook:

Reageer op dit artikel